Κορονοϊός: Οι δήμοι της Αττικής που βρίσκονται στο κόκκινο

0
38

Στο κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται αρκετοί δήμοι και περιοχές της Αττικής.

Μπορεί τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη να ήταν λιγότερα από αυτά της Τετάρτης, παρολα αυτά η Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της πανδημίας

Ενδεικτικά χθες ανακοινώθηκαν 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής και έτσι παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τώρα, οι περιοχές που ανησυχούν πολύ κυβέρνηση και ειδικούς είναι το Περιστέρι, η Πετρούπολη και το Ίλιον, καθώς σε αυτούς τους δήμους της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στον Δήμο Αθηναίων, ενώ «κόκκινες γειτονιές» είναι η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή (30/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα.

Ήδη πάντως από την Πέμπτη έγινε γνωστό, ότι από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη «κοκκινίζουν» ενω 14 περιφέρειες αλλάζουν επίπεδο συναγερμού.

 Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος, με την ομάδα του, τα λύματα από το λεκανοπέδιο.

Όπως λέει στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας, συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000.
Απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Όπως εξηγεί, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου, ο κ. Θωμαϊδης είχε μιλήσει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. Εκεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

“Εδώ και τρεις ημέρες, υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω” σημείωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1.000 ημερησίως, καθώς “υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις”.

Πηγή: madata.gr