Κορονοϊός: Πανάκριβα τα τεστ για τις οικογένειες

0
30

Σε Γολγοθά εξελίσσεται η διαδικασία του τεστ κορονοϊού σε παιδιά, καθώς ο συνωστισμός με τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στα δημόσια νοσοκομεία όπως και η ταλαιπωρία και η πολύωρη αναμονή αναγκάζουν πολλούς γονείς να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μοριακοί έλεγχοι κοστίζουν έως και 150 ευρώ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, οι γονείς επωμίζονται το οικονομικό κόστος που ανέρχεται από 50-150 ευρώ, ενώ όσα περισσότερα ανήλικα μελη έχει μια οικογένεια τόσο θα πολλαπλασιάζεται η αγωνία κάθε φορά που ένα από τα παιδιά ανεβάζει πυρετό ή εκδηλώνει βήχα και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.

Ωστόσο, τα αιτήματα για κάλυψη του τεστ από τα ασφαλιστικά ταμία έχουν πέσει στο κενό ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόστος του δεν καλύπτεται ούτε από το σύνολο των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ”, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, σ ε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα επιβάλλεται “ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη Covid-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ”.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στα “ΝΕΑ” εξήγησε:

“Όταν τα παιδιά εμπίπτουν σε συγκεκριμένα κριτήρια, τότε πρέπει να υποβάλλονται σ τεστ. Η χώρα μας είναι μία ανθρωποκεντρική κοινωνία όπου η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών απευθύνεται στον παιδίατρό τους. Ο ειδικός συνεπώς γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των μικρών ασθενών του -π.χ. ορισμένα παιδιά υποφέρουν από πονοκεφάλους εξαιτίας του στρες- συνεπώς μπορούν να εκτιμήσουν ποια ευρήματα είναι ανησυχητικά, παραπέμποντας κατά περίπτωση σε περαιτέρω διερεύνηση”.

Η ίδια παραδέχεται ότι “προφανώς είναι μια δύσκολη συνθήκη με τις οδηγίες να εστιάζουν στον εκτενή έλεγχο. Σίγουρα όμως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα γρήγορα τεστ”.

Τα νοσοκομεία Παίδων διεξάγουν μοριακούς ελέγχους στους μικρούς ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνει τηλεφωνικά τους γονείς να απευθύνονται στις δομές που εφημερεύουν. Αντίστοιχα τεστ γίνονται και στις παιδιατρικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, όπως είναι για παράδειγμα στο “Αττικόν”, στο “Τζάνειο” και στο “Νίκαιας”.

https://www.real.gr

Πηγή: madata.gr