Κορονοϊός – Παπαευαγγέλου: Οι λόγοι που προβληματίζουν και εμποδίζουν την άρση των περιορισμών

0
43

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ης Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επισήμανε τους δύο λόγους που εμποδίζουν την Επιτροπή να συστήσει άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν επιτέλους η σταθεροποίηση των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων στη χώρα μας

Στη συνέχεια, ανέφερε πως συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι ο μέσος όρος των τελευταίων εφτά ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 τη μέρα. Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σήμερα έχουμε περίπου 320 κάθε μέρα ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές τη μέρα. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέραμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία, Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η πολύ αργή και στα αλήθεια μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος. Τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δείχνουν πως αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων κι εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές».

Οι λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή

Επίσης, μίλησε και για τους δύο λόγους που προβληματίζουν την επιτροπή και την εμποδίζουν να συστήσει την άρση των περιορισμών.

«O ένας είναι η ιδιαίτερη υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ,. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19 χθες ήταν 82% στην επικράτεια και 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμό ενεργών κρουσμάτων ιδιαίτερα στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία. Θα ήθελα να θυμίσω ότι στις 4 Μαΐου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown είχαμε εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα. Σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνη την ημέρα είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα. Και 35 διασωληνωμένους σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Στις 4 Μαΐου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους, ενώ σήμερα είχαμε 102. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαΐου είχαμε μόλις έναν ασθενή διασωληνωμένο λόγω covid στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα έχουμε 186» είπε η Β. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Τα παραπάνω δεδομένα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Δεν έχουμε περιθώρια. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού νοσηλευτικού αλλά και του χειμωνιάτικου καιρού σε όλη τη χώρα που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμη. Αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Όλοι θέλουμε για οικονομικούς και για ψυχολογικούς λόγους να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες έστω και αυτές χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, να βγούμε λίγο από τα σπίτια μας, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει κάποιο κόστος. Γιατί γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Το ερώτημα που απασχολεί όλους στην επιτροπή είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε τις ΜΕΘ γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για τρίτο κύμα αλλά για επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά καλά φύγει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μία ευρεία άρση των μέτρων θα έχει ένα δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη γιατί τα εμβόλιο έρχονται» κατέληξε.

topontiki

Πηγή: madata.gr