Κορονοϊός: Ποια καταστήματα είναι πιθανό να ανοίξουν πρώτα

0
108

Με συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε προς τον Μάιο την έναρξη άρσης των μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποια «δραματική αλλαγή» στη χώρα.    Η καταγραφή νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζει αισθητή, πτωτική τάση και το κυβερνητικό επιτελείο ήδη σχεδιάζει την σταδιακή άρση των μέτρων που θα είναι «μακρόσυρτη», όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο Στέλιος Πέτσας.

Η  επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει με αργά βήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πρώτα θα ανοίξουν μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια ενώ ανάλογα με την καμπύλη εξάπλωση του ιού, θα «ξεκλειδώνουν λουκέτα» και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις – ή θα κλείσουν εκ νέου όσα ανοίξουν.   

Τα εμπορικά κέντρα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις αρχές του Μαΐου, και το όποιο σταδιακό άνοιγμα θα συνδυαστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.   

Σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, ακόμα και όταν δοθεί το «πράσινο φως» για την λειτουργία χώρων εστίασης όπως καφετέριες και εστιατόρια, η επαναλειτουργία τους ενδέχεται να συνοδευτεί από προσωρινούς κανόνες για την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς μόνο χώρους.   Άλλωστε κυβέρνηση και ειδικοί ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πώς για την ώρα τίποτα δεν είναι βέβαιο και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Πολύ πιθανό θεωρείται τα περιοριστικά μέτρα να παραταθούν και για τις αρχές του Μαΐου, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να επισημαίνει σήμερα πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου.   

Στο καλύτερο σενάριο, ξενοδοχεία και καταλύματα ενδέχεται να αρχίσουν αν λειτουργούν ξανά στα μέσα του καλοκαιριού. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και δεν αποκλείεται να ισχύσουν διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή και νομό, ανάλογα με τον «χάρτη» των κρουσμάτων στην χώρα. 

Πηγή: madata.gr