Κορονοϊός: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε χαλάρωση μέτρων

0
40

Χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ προγραμματίζουν τη χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την προστασία από τον κορονοϊό, αν και η πανδημία παραμένει απειλητική, αφού οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα ισχυρό τρίτο κύμα.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία χαλαρώνει το lockdown με την επαναλειτουργία σχολείων, μουσείων και καταστημάτων. Ανάμεσα στα καταστήματα που ανοίγουν είναι και τα κομμωτήρια, αλλά μόνο για πελάτισσες και πελάτες με πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Στην Ολλανδία λειτουργούν και πάλι οι παιδικοί σταθμοί και τα Δημοτικά σχολεία. Το Σάββατο η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, στη Ρουμανία ξανανοίγουν τα σχολεία αυτήν την εβδομάδα.

Η Σλοβενία ανοίγει και πάλι τα χιονοδρομικά κέντρα και μερικά καταστήματα, ενώ χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβάλλει σε όσους εισέρχονται στη χώρα.

Στη Δανία ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Κυριακή, μείωση των νέων μολύνσεων Covid-19 για τέταρτη διαδοχική ημέρα, να και στη χώρα ισχύει αυστηρό lockdown. Οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, τα μπαρ και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες στους χώρους τους και ισχύει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, με αποτέλεσμα Γάλλοι να περνούν ως τουρίστες τα σύνορα με την Ισπανία. Προορισμός τους είναι η Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοικτά και ο κόσμος μπορεί να μένει έξω έως τις 10 το βράδυ.

Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται ισχυρή πίεση εξαιτίας της πανδημίας, απέρριψε την προσφορά της ισπανικής περιφέρειας της Γαλικίας να βοηθήσει υποδεχόμενη ασθενείς, λέγοντας πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στην Τσεχία, η υπουργός Εργασίας Γιάνα Μαλακόβα έκανε έκκληση να ανοίξουν τα σχολεία υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες της πανδημίας είναι χειρότερες απ’ αυτές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Ακόμη και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε προκαλέσει τόσες αναταράξεις όσες η Covid. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως δεν θα θεσπίσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Το Ισραήλ άρχισε να βγαίνει από το τρίτο lockdown που είχε επιβάλει με φόντο μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού του. Τα κομμωτήρια άνοιξαν και πάλι στη χώρα, οι πελάτες επέστρεψαν σε ορισμένα καταστήματα και οι πολίτες μπορούν πλέον να επεκτείνουν τις μετακινήσεις τους πέραν του ενός χιλιομέτρου.

Πηγή: madata.gr