Κορονοϊός: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα – Εβδομάδα αποφάσεων

0
135

Σε μια σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός από αύριο Τετάρτη (22/04), θα σχεδιαστεί ο ακριβής «οδικός χάρτης» της εξόδου από τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις πάντως, κάνουν λόγο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου. Αυτό σημαίνει, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κυκλοφορία, και τα οποία ισχύουν έως τις 27 Απριλίου, θα πάρουν παράταση μιας ακόμα εβδομάδας.

Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται πως ανά πάσα στιγμή διαπιστωθεί έξαρση του ιού τα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η ολική καραντίνα θα τεθούν και πάλι σε ισχύ στις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και όχι στην επικράτεια οριζόντια.Τα διάφορα στάδια του σχεδίου θα δοκιμάζονται στην πράξη για 7-14 ημέρες, ούτως ώστε να ελέγχεται τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Οι «μαγικές» λέξεις

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει θέσει το περίγραμμα των άρσεων, λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, αναφέροντας δύο λέξεις – «κλειδιά», απόσταση και προστασία.

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Πάντως, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Τήρηση αποστάσεων σε παραλίες, εστιατόρια το σχέδιο για τον τουρισμό

Nα μην κάνουν από τώρα σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές καλούν τους πολίτες αξιωματούχοι πολλών χωρών. Στην Ελλάδα, αναζητείται η χρυσή τομή για να κάνουμε διακοπές, χωρίς όμως αυτό να φέρει έξαρση του κορονοϊού.

Σύμφωνε με το ρεπορτάζ του Open Tv, πολλά είναι τα σενάρια για τον τουρισμό στην πατρίδα μας: ξαπλώστρες σε απόσταση, τραπεζοκαθίσματα επίσης σε απόσταση και αφίξεις ξένων τουριστών μόνο κατόπιν διαγνωστικού τεστ.

Πηγή: madata.gr