Κορονοϊός: Πριν τα Χριστούγεννα τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

0
49

Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα είναι πιθανό να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Τα εμβόλιο είναι πιθανό όπως αναφέρει το Mega να φτάσουν στη χώρα μας στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου ενώ δυο ημέρες μετά θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη.Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων.

Τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες οι Βρυξέλλες

Ύστερα από πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της Pfizer σε έκτακτη συνεδρίαση toyΕυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου στις 21 Δεκεμβρίου και όχι 29 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και πράγματι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου στην οποία εάν όλα πάνε καλά θα εγκρίνει και το εμβόλιο.

Αφού εγκριθεί το εμβόλιο σε αυτή τη συνεδρίαση, επόμενο βήμα είναι να βάλει τελική υπογραφή και η Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει εντός τριών ημερών.

Όταν δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν τότε ξεκινά η μεταφορά των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα και οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Πολλοί στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ πίεσε για το εμβόλιο διότι στο εσωτερικό δέχεται έντονη κριτική για το δεύτερο λοκντάουν.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πριν λίγο Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία υπέγραψαν κοινή δήλωση για συντονισμό στην εκστρατεία του εμβολίου του κορονοϊού.

Πηγή: madata.gr