Κορονοϊός: Πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη

0
22

Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (Chairperson of Council, WMA) και της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) η οποία εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους στην Ευρώπη, διότι οι αρνητές εκτός τού ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων.

Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό, δήλωσε και σημείωσε ότι ο κίνδυνος από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι μηδαμινός.

Συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα, τόνισε.

Ο κ. Μοντγκόμερι υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη ορμή στην Ευρώπη και συμπλήρωσε πως «πρέπει να επαγρυπνούμε, διότι μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις». 

Ανέφερε επίσης ότι η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική και κατά της Όμικρον, ενώ υπενθύμισε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα για τη γρίπη.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η τρίτη δόση πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τη δεύτερη, ενώ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά και υπέρ της λήψης μέτρων -όπως η αποφυγή συναθροίσεων και η χρήση μάσκας- την περίοδο των γιορτών. Πάντως, υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνονται έξυπνα μέτρα και όχι γενικά lockdown.

Μόσιαλος: Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Πότε θα τελειώσει η πανδημία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου. Ποια η άποψη του Ηλία Μόσιαλου. 
«Εντελώς δεν θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τους ιούς ποτέ. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία. Πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Κάποια στιγμή όμως ο κορωνοϊός θα γίνει όπως ο ιός της γρίπης και θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο», τονίζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου. 
 
«Δεν είμαστε στο 2020» αναφέρει την ίδια ώρα, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τονίζοντας παράλληλα πως όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν. 

Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Όσον αφορά το «πότε θα τελειώσει όλο αυτό;», ο Ηλίας Μόσιαλος, εκτιμά ότι «θα τελειώσει όταν»:

• Θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη (αυτό, με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, δεν φαίνεται να γίνεται εντός του 2022).

• Όταν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (αυτό αναμένεται προς το τέλος του 2022).

Και με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε κι άλλες πιο επικίνδυνες παραλλαγές.

«Από τον Μάρτιο του 2020 είχα τονίσει, την επιτακτική ανάγκη μαζικής παραγωγής εμβολίων και της ισότιμης διάθεσής τους σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Όσο αυτό δεν γίνεται (και δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες) θα υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων. Ελπίζω πως οι ηγεσίες των πλούσιων χωρών θα πράξουν αυτό που πρέπει, όσον αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή εμβολίων. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τους εμβολιασμούς των κατοίκων μόνο των πιο εύπορων χωρών», τονίζει. 

Πηγή: madata.gr