Κορονοϊός: Σφαγεία τα γηροκομεία σε Ιταλία και Ισπανία, πεθαίνουν κατά δεκάδες οι ηλικιωμένοι

0
64

 Η Ιταλία μετατρέπει να γηροκομεία σε μίνι μονάδες νοσηλείας αλλά χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ στην Ισπανία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση των κρουσμάτων στα γηροκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας με τους ειδικούς να μιλούν ανοικτά πλέον για δομές «σφαγεία». Μόνο στην περιοχή του Μπέργκαμο υπολογίζεται πως περισσότεροι από 500 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους.

Τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία υπάρχει ανοικτή συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Με δεδομένο το γεγονός πως τα νοσοκομεία της Ιταλίας έχουν υπερκορεστεί και δεν προλαβαίνουν να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς δίνοντας προτεραιότητα στις μικρότερες ηλικίες για μηχανική υποστήριξη, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα γηροκομεία σε μίνι ιατρικές μονάδες.

«Αυτό θα είναι τραγικό και θα μολύνει και τους υπόλοιπες γέροντες καθώς τα γηροκομεία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές», είπε αξιωματούχος της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Σε ορισμένες πόλεις πάντως το πρόγραμμα ξεκίνησε ενώ και η πυροσβεστική έδωσε άδεια για χρήση φιαλών οξυγόνου εντός των γηροκομείων όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύονταν.

Τραγική είναι η κατάσταση με τα γηροκομεία και στην Ισπανία. Μάλιστα σε σύγκριση με την Ιταλία είναι ακόμα χειρότερα εκτιμούν γιατροί και παρατηρητές της εξέλιξης της επιδημίας. Στην Ισπανία υπολογίζεται πως τα γηροκομεία έχουν μετατραπεί σε «σφαγεία». Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 400 ηλικιωμένοι που προέρχονται από νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Κανείς δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να περιθάλψει τους ηλικιωμένους οι οποίοι πεθαίνουν αβοήθητοι και φυσικά αποτελούν υγειονομική βόμβα για τις μεγαλουπόλεις όπου η επιδημία κινείται ανεξέλεγκτη.

Πηγή: madata.gr