Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μεταγενέστερα αλλά στο σύνολό του το δώρο Πάσχα – Αναστολή τριών μηνών για δόσεις σε τράπεζες

0
121

Στην ανακοίνωση μιας τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού προχωρούν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

O υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση.

1ον Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, προσφέροντας διευκολύνσεις. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.

2ον Επεκτείνεται η ενίσχυση 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη. Καλύπτονται 1,4 εκατ. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που πλήττονται. Το συνολικό ποσό ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα ανανεώνεται.

3ον Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου

4ον Η καταβολή του Δώρου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί αλλά μεταγενέστερα προς ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

 Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα παρακάτω:

1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με διευκολύνσεις στην  πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Αναστολή δόσεων για τρεις μήνες.

Καλύπτουμε με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τόνισε.

2. Στηρίζουμε 1,4 εκατ εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία είναι και ακατάσχετη.

Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας καλύπτουμε και όλη την ασφαλιστική δαπάνη, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δικαιούχων. Το κόστος για τον Απρίλιο ξεπερνά τα 2 δισ.

Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα η λίστα των ΚΑΔ, είναι δυναμική και μεταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζομένους.

3. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1 Μαρτίου

4. Στο σύνολό του θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Δίνουμε στους εργοδότες τη δυνατότητα η καταβολή να γίνει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις. Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν το δώρο.

5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός χωρίς καμία παρέμβαση στο μαξιλάρι ασφαλείας.

Πηγή: madata.gr