Κορονοϊός: Στο 70,4% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

0
51

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τριών κλινικών δοκιμών φάσης 3 του εμβολίου έναντι του κορονοϊού δημοσιοποίησαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sarah Gilbert και Andrew Pollard, ενώ την Astra Zeneca εκπροσώπησαν οι Mene Pangalos και Pascal Soriot.

Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet”, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία. Κομβικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν παρατηρήθηκε σοβαρή νόσος ούτε ανάγκη νοσηλείας.Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, χωρίς όμως να δοθούν στη δημοσιότητα τα δεδομένα, η ενδιάμεση ανάλυση αφορούσε εθελοντές οι οποίοι έλαβαν είτε τις δύο στάνταρ δόσεις του εμβολίου (οπότε η αποτελεσματικότητα ήταν 62,1%) ή χαμηλή δόση ακολουθούμενη από στάνταρ δόση (οπότε η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 90%).

«Αυτή είναι ίσως η καλύτερη μέρα που είχαμε το 2020», δήλωσε η καθηγήτρια Sarah Gilbert.

Ως προς την ασφάλεια, μόλις δύο από τα 175 περιστατικά που αναφέρθηκαν θεωρήθηκαν σοβαρά, ένα εκ των οποίων αφορά υψηλό πυρετό. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σοβαρής νόσου ή νοσηλείας μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτό προλαμβάνει και ασυμπτωματική νόσο.

Πηγή: madata.gr