Κορονοϊός: Στους 143 οι νεκροί στην Ελλάδα. Τρεις οι νεκροί σήμερα Σάββατο 2 Μαϊου

0
104

Έναν ακόμα άνθρωπο θρηνούμε στην Ελλάδα, λόγω του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου  ένας ακόμα νεκρός προστέθηκε στην μακάβρια λίστα. Πόσοι είναι στο σύνολό τους;

Ειδικότερα οι νεκροί στην Ελλάδα έφτασαν τους 143 αφού κατέληξε ένας 83χρονος άντρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα έγινε γνωστός και ο θάνατος δύο ακόμα συνανθρώπων μας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για έναν 52χρονο άντρα που κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, αλλά και έναν ηλικιωμένο άντρα (88 ετών) που “έφυγε” στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Και οι δύο φέρονται αν είχαν υποκείμενο νόσημα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό (1/5) είχαμε 21 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.612, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 593 (22.7%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1291 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Δείτε ωστόσο και τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που επίσης είχε μια τρομερή απώλεια λόγω του ιού.

Πόσα κρούσματα κορωνοϊού και νεκρούς πρέπει να έχουμε στην Ελλάδα για να “σκάσει” ξανά απαγόρευση και lockdown;

«Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120. Το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί γύρω στο 50» ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν κινούμαστε κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν για παράδειγμα εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα» πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως η αξιολόγηση θα γίνει σε 2 βδομάδες.«Γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Ο ίδιος τόνισε πως οι «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν αλλά είναι χαμηλότερη».
Τι θα γίνει στα σχολεία

«Αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1 η επιδημία θα σβήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις

Αναφορικά με τα σχολεία και τα παιδιά ως μεταδότες του ιού, ο ίδιος σχολίασε πως «εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορωνοιο. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

«Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτός πως ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις»

Ωστόσο, συγκεκριμένα για τα δημοτικά σημείωσε πως θα δούμε πως θα κινηθεί η επιδημία στην χώρα μας και θα δούμε το θέμα στην συνέχεια. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Πηγή: madata.gr