Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αττική από την αύξηση των νέων κρουσμάτων

0
68

Πονοκέφαλο προκαλεί στον ΕΟΔΥ η μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων στην περιφέρεια Αττικής, καθώς εντοπίζονται τα 17 από τα 36 νέα περιστατικά κοροναϊού.

Τα τριάντα έξι επιπλέον κρούσματα, που δηλώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ κατανέμονται ως εξής:

2 κρούσματα καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

3 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

1 στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

1 στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας,

1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,

1 στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,

1 στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,

1 στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,

2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

2 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 36, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4048 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 197 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (80.0% άνδρες)

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown 

Στα επιχειρησιακά ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκε στην πρώτη ενημέρωση μετά από 1,5 μήνα για την εξέλιξη του κοροναϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδαν ανέρχιναι σε 4.007 από την έναρξη της πανδημίας. ενώ 195 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Ακόμα, όπως ανέφερε, τις πρώτες 19 μέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορα έχουν περάσει τα σύνορα 918.000 άτομα και έχουν γίνει 117.000 τεστ. Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα τα 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν.

«Καταδικάζουμε τα φαινόμενα συνωστισμού. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους.

Από τις  1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα καιδιακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.

Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τον πλήρη έλεγχο και πως κάθε κρούσμα ιχνηλατείται». Κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.

«Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά. Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας. Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα γίνονται και δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, ωστόσο επεσήμανε ότι το 76% των κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής, ενώ το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα» τόνισε για το αν

Σε ότι αφορά στα στην απαγόρευση των πανηγυριών, είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις.

«Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος» υπογράμμισε σχετικά.

Αμιγώς ιατρικό το θέμα της μάσκας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά για τις διαφανείς πλαστικές μάσκες που φορά το προσωπικό αρκετών καταστημάτων.

Οπως είπε θα κάνει σχετικές  παραπομπές για το θέμα στο υπουργείο Υγείας καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το δικό μας αντικείμενο

Πηγή: madata.gr