Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που έρχονται – Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

0
40

Καθώς η πανδηµία φτάνει στην κορύφωσή της, η κυβέρνηση προσπαθεί, µε νέα µέτρα και αυστηρότερους περιορισµούς, να επιβραδύνει τη µετάδοση του κορωνοϊού και να ελέγξει την κατάσταση. Η επιτροπή λοιµωξιολόγων, που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής µαζί µε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραµέως, εισηγήθηκε το κλείσιµο των δηµοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθµών σε όλη τη χώρα για το διάστηµα από τις 16 Νοεµβρίου έως τις 8 ∆εκεµβρίου. Την απόφαση γι’ αυτό αναµενόταν να τη λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να την ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας το Σάββατο. Σκοπός του µέτρου είναι να περιοριστεί η όποια κινητικότητα συνδέεται µε τη µεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο, ώστε αυτή να µειωθεί στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα, πάντως, µε το µέτρο αυτό, επειδή θα είχε ως αποτέλεσµα τα µικρά παιδιά να είναι όλη την ηµέρα στο σπίτι, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόµενο να επαναφέρει την άδεια ειδικού σκοπού. Η άδεια αυτή δίνεται σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και για όσο διάστηµα µένουν κλειστά τα σχολεία. Υπενθυµίζεται ότι αποτελεί ένα ειδικό σχήµα άδειας τριών ηµερών, που ακολουθείται από τη χορήγηση µιας ηµέρας ετήσιας κανονικής άδειας και επαναλαµβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ηµέρες. Οι αποδοχές τις δύο πρώτες ηµέρες επιβαρύνουν τον εργοδότη και την τρίτη ηµέρα το κράτος.

Στο τραπέζι

Στο Μέγαρο Μαξίµου εξετάζουν πλέον τα επιδηµιολογικά δεδοµένα µέρα µε τη µέρα και αναλόγως λαµβάνουν αποφάσεις για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Στο τραπέζι βρίσκονται, µεταξύ άλλων, η περαιτέρω υποχρεωτική επέκταση της τηλεργασίας, η αναστολή λειτουργίας και άλλων υπηρεσιών του δηµόσιου τοµέα, το κλείσιµο για κάποιες επαγγελµατικές κατηγορίες που παραµένουν ανοιχτές και, ως ύστατο µέτρο, ακόµα και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ή η αλλαγή στο καθεστώς των sms. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν ότι, σε σχέση µε την καραντίνα του περασµένου Μαρτίου, ήδη υπάρχει µια ειδοποιός διαφορά, αφού για κάθε µετακίνησή µας απαιτείται η χρήση µάσκας.

Οπως λένε, η κυβέρνηση ασχολείται επισταµένως µε το πρόβληµα καθώς η εξέλιξη της πανδηµίας είναι µια δυναµική κατάσταση. Για τον λόγο αυτόν, όποτε απαιτείται, υπάρχει αναπροσαρµογή των µέτρων. Πέρα από την επιθετικότητα του δεύτερου κύµατος, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως η πίεση και η κόπωση των πολιτών, αλλά και το ότι µπαίνουµε σιγά-σιγά στην καρδιά του χειµώνα, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση. Και αυτό σηµαίνει πως τα πράγµατα µπορεί να γίνουν χειρότερα το επόµενο διάστηµα, πριν γίνουν καλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο να δοθεί παράταση στο lockdown των τριών εβδοµάδων που έχει ανακοινωθεί, αφού υπάρχει συγκεκριµένος στόχος για τη µείωση των κρουσµάτων. Άλλωστε, για την ώρα, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών και όχι αποκλιµάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήµα της Βουλής την Πέµπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πανδηµία. «Η εντύπωσή µου είναι ότι µερικές φορές χρειάζεται να πάρουµε πιο αυστηρά µέτρα από ό,τι πήραµε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουµε το ίδιο αποτέλεσµα το οποίο πετύχαµε τότε», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε. «Γι’ αυτό και έχει πάρα πολύ µεγάλη σηµασία το µήνυµα το οποίο θα εκπέµπεται από τις πολιτικές δυνάµεις για τους βασικούς άξονες της δηµόσιας υγείας να είναι ενιαίο, οµοιόµορφο και να µην αµφισβητείται».

Μακροπρόθεσμα μέτρα προετοιμάζουν οι κυβερνήσεις παρά τις διαμαρτυρίες

Οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πολλούς μήνες στην Ευρώπη, από τη Γερμανία μέχρι τη Γαλλία, καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν μακροπρόθεσμα μέτρα, παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες.

Στη Γερμανία, οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να πάρουν παράταση για “τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε μήνες”, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη άρση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία έχουν κλείσει διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης.

“Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν τώρα, και αυτό είναι ακατανόητο, ότι θα υπάρξει μια χαλάρωση, θα ξανανοίξουν τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι. Όμως λόγω του πολύ υψηλού αριθμού μολύνσεων δεν έχουμε μεγάλο περιθώριο κινήσεων”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Δύο τηλεοπτικά μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία προτρέπουν τους Γερμανούς να χουζουρέψουν τον χειμώνα στον καναπέ τους και να γίνουν έτσι οι “ήρωες” της μάχης κατά της Covid-19, σχολιάζονται ευρέως στο διαδίκτυο, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, για το απρόσμενο χιούμορ τους.

Στη Γαλλία, η οποία μετρά 44.246 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε επίσης τους συμπατριώτες του ότι θα χρειαστεί “να ζήσουν με τον ιό για μεγάλο διάστημα”. Πρόσθεσε ότι εξετάζει τους «κανόνες» που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία και τη Νίκαια, για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα. “Η θυσία του πολιτισμού” και “Απαγόρευση κυκλοφορίας; Δεν είμαστε σε πόλεμο”, έγραφαν στα πλακάτ τους.

Σήμερα εξάλλου, εκατοντάδες Καθολικοί συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας (Μπορντό, Νάντη, Στρασβούργο), όπως έκαναν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αψηφώντας τις απαγορεύσεις, ζητώντας να τους επιτραπεί και πάλι να παρίστανται στις λειτουργίες στις εκκλησίες.

Στη Γερμανία, εκατοντάδες άνθρωποι που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας διαδήλωσαν το Σάββατο στη Φραγκφούρτη, τη Ρατισβόνη ενώ για σήμερα ήταν προγραμματισμένες και άλλες συγκεντρώσεις.

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη, οι αρχές αποκλείουν την ιδέα μιας χαλάρωσης των μέτρων που, αντιθέτως, ενισχύονται. Στην Πορτογαλία, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, από χθες ξεκίνησε και η απαγόρευση κυκλοφορίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το 70% του πληθυσμού. Το απόγευμα του Σαββάτου 500 διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση και πραγματοποίησαν “πορεία για την ελευθερία” στη Λισαβόνα.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη: περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε όλες τις ηπείρους, εξαιρουμένης της Ωκεανίας. Συνολικά, από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.313.471 άνθρωποι, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς, 245.614 και ακολουθεί η Βραζιλία με 165.658.

Στη Νέα Υόρκη, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο κάλεσε τους γονείς των μαθητών «να προετοιμαστούν» για το κλείσιμο των σχολείων αύριο Δευτέρα.

Το Μεξικό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το Σάββατο ξεπεράστηκε το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων. Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σαϊνμπάουμ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα μπαρ και οι καντίνες για το επόμενο 15μερο.

Στην Τυνησία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα καθώς και άλλα περιοριστικά μέτρα παρατάθηκαν για τρεις εβδομάδες.

Πηγή: madata.gr