Κορονοϊός: Τι προβλέπει το έκτακτο σχέδιο στην Αττική

0
36

Στην Αττική, όπως περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ Covid στην Αττική από 168 σε 229.

Προστέθηκαν επτά ΜΕΘ Covid στο Ιπποκράτειο, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες προστίθενται 29 ακόμη ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο:

12 στον “Ευαγγελισμό”, 12 στο “Τζάνειο”, επτά στο “Ασκληπιείο”.

Άρα στην Αττική, οι ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν από 168 τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107%.

Επιπλέον, για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική, αποφασίστηκαν τα εξής:

 
-Τα στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο και το “Σισμανόγλειο” αποκλειστικά σε Covid και θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Γεννηματάς”, “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο” και “Ιπποκράτειο”.

-Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid και για το σκοπό αυτό θα βοηθήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί.

Ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.

-Το ιδιωτικό θεραπευτήριο “Ερρίκος Ντυνάν” παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών. “Τους ευχαριστούμε θερμά”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη μονάδα τεχνητού νεφρού, την ογκολογική κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο “Ερρίκος Ντυνάν” θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο, το νοσοκομείο ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το “Σισμανόγλειο”.

-“Το Σισμανόγλειο” μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. Τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του “Σισμανογλείου” μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

-Το “Ωνάσειο” εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

-Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, “Θριάσειο” και “Ασκληπιείο” τις ημέρες της εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

-Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά, στην Αττική, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και τα έχουμε αξιοποιήσει ήδη, είπε ο υπουργός Υγείας.

“Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στην παρούσα φάση και το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας”, πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της επιδημίας.

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή”, είπε ο υπουργός.

Θα υπάρξει εισήγηση για εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της Astrazeneca 

Τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca θα εισηγηθεί σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα. “Αύριο θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα φτάσουμε το 1,7 εκατ. εμβολιασμούς. Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά ομαλά και οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό σε μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υγειονομική διαδικασία” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο και η ελπίδα είναι εδώ” πρόσθεσε. Και ανέφερε: “Βάσει των τελευταίων υγειονομικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα”.

Πηγή: madata.gr