Κορονοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ινδία με 3.500 νεκρούς κάθε 24 ώρες

0
22

Φλέγεται από τον κορωνοϊό η Ινδία, που τα τελευταία 24ωρα μετρά 3.500 νεκρούς κάθε μέρα, χωρίς να υπολογίζονται οι άνθρωποι που πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους.

Το Μεγάλο Σάββατο ανακοινώθηκαν 400.000 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αγώνας δίνεται για να εξασφαλιστούν οι υπερπολύτιμες ποσότητες οξυγόνου για τους νοσούντες.

Είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το «ινδικό στέλεχος»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ερευνητική ομάδα επιστημόνων που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας, είχε έγκαιρα προειδοποιήσεις τις αρχές για τον εντοπισμό του νέου, μεταδοτικότερου στελέχους του ιού που στον υπόλοιπο πλανήτη ονομάστηκε «ινδικό».

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή στις αρχές του Μαρτίου ανακοινώθηκαν από την Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium, αλλιώς INSACOG. Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν σε έναν ανώτατο αξιωματούχο που στις αρμοδιότητες του είναι η άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις αναφορές ενός μέλους της ομάδας. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, εάν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν εν τέλει στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Το INSACOG ιδρύθηκε ως φόρουμ επιστημόνων από την κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου κυρίως για τον εντοπισμό παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Οι ερευνητές του INSACOG εντόπισαν για πρώτη φορά το B.1.617, γνωστό ως «ινδική μετάλλαξη» του ιού, ήδη από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Ajay Parida.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε πως είχε ανακοινώσει τα ευρήματα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (NCDC) του υπουργείου Υγείας πριν από τις 10 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία αύξηση. Παρά την προειδόποιηση, όμως, το υπουργείο προχώρησε σε δημοσιοποίηση των ευρημάτων περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση δεν προχώρησε έγκαιρα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για να προλάβει τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Πηγή: madata.gr