Κώστας Συνολάκης: Στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα

0
21

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το φονικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία.
Τις βαθιές πληγές και τους νεκρούς τους από το φονικό σεισμό μετρούν Τουρκία και Συρία. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 23.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες.

Ο κ. Συνολάκης μιλάει για το εάν θα μπορούσαμε να δούμε έναν αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα.

«Όσα κτήρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη,  αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτηρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

«Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

«Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα»
Όσον αφορά την κατασκευή των κτηρίων, ο κ. Συνολάκης ανέφερε:

«Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπής.

»Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σεισμός 9, 2 Ρίχτερ υπήρχαν κτήρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία».

Έρευνα για ζωντανούς ακόμη και χθες
Ο δημοσιογράφος, Μαρίνος Αλειφέρης βρίσκεται στην Τουρκία και αναφέρει πως δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για το πότε θα αποχωρήσει η ΕΜΑΚ από την Τουρκία.

«Η Ελληνική ΕΜΑΚ αναζητεί μόνο ζωντανούς ανθρώπους, χθες έκαναν έρευνα γιατί είχαν ειδοποίηση πως υπήρχαν δύο παιδιά αλλά δεν βρέθηκε κάτι ακόμα. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ΕΜΑΚ».

Πηγή: madata.gr