Κωστής Χατζηδάκης: Χάθηκε, μόνη και αβοήθητη. Ράγισε καρδιές με τα λόγια του

0
95

Βαρύ το πένθος για τον Κωστή Χατζηδάκη, με τον υπουργό της ΝΔ να αποκαλύπτει ότι μια φίλη του πέθανε μόνη και αβοήθητη λόγω του κορονοϊού. Τι είπε ο πολιτικός που συγκίνησε με τα λόγια του;

Ειδικότερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε στα Πραπολιτικά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε κοντινό του πρόσωπο που ταλαιπωρήθηκε από τον ιό. Παράλληλα αποκάλυψε ότι μια φίλη του πέθανε από την ίδια ασθένεια.

Κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Θα βρίσκατε κάποιο λάθος;

Βάλαμε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Μιλώντας, λοιπόν, για το αν τα κάναμε λάθος ή σωστά, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε τον αριθμό των θυμάτων. Ε, λοιπόν, συγκριτικά με άλλες χώρες του δικού μας περίπου μεγέθους (Ολλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.λπ.) είμαστε πολύ πιο κάτω. Γι’ αυτό και η Ελλάδα αναφέρεται διεθνώς με πολύ θετικό τρόπο. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία. Όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων. Μια εθνική επιτυχία, που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό!

Αντιμετωπίσατε εσείς κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο στενό σας οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον;

Δυστυχώς ναι. Ένας πολύ φίλος και συνεργάτης μου ταλαιπωρήθηκε αρκετά με πνευμονία εξαιτίας του κορονοϊού. Αλλά ακόμα περισσότερο μια αγαπημένη φίλη από τα φοιτητικά χρόνια, που ζούσε στην Αμερική, χάθηκε από αυτόν τον αόρατο εχθρό, μόνη και αβοήθητη στη Νέα Υόρκη.

Μένετε σπίτι; Τι σας αρέσει να κάνετε; Έχετε ανακαλύψει κάποια νέα συνήθεια;

Εγώ, προσωπικά, ήμουν και είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω κάθε μέρα στο υπουργείο. Άλλαξαν οι συνθήκες της δουλειάς, έχει απαγορευτεί το τελευταίο διάστημα η είσοδος του κοινού, περιορίστηκαν τα ραντεβού, ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις, προχωρεί η τηλεργασία. Είναι μια νέα καθημερινότητα. Το μόνο ίσως καλό αυτής της καθημερινότητας είναι ότι λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, των συναντήσεων κ.λπ., μου μένει λίγος παραπάνω χρόνος να βλέπω στο σπίτι την Πόπη και τον Γιάννη. Ειδικά με τον Γιάννη έχουμε έρθει πιο κοντά αυτή την περίοδο.

Τι κάνετε με τον γιο σας, τώρα που σας βλέπει πιο πολύ;

Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο για την Πόπη όσο και για μένα είναι το κέντρο της προσοχής. Τώρα είναι η περίοδος που αρχίζουμε να επικοινωνούμε με λέξεις και με φράσεις. Τη μια μας λέει ότι αυτό είναι απίθανο. Την άλλη διαπιστώνει ότι ο μπαμπάς, η μαμά και ο Γιάννης είμαστε οικογένεια. Έχει μάθει να επαναλαμβάνει αυτές τις μέρες το τραγούδι «Θα κάτσω σπίτι» και τη «Γάτα τη σερενάτα». Και, φυσικά, αναγνωρίζει το logo του υπουργείου και όποτε το βλέπει λέει «υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας»!

Λένε ότι πολλά ζευγάρια περνάνε κρίση με τον κορωνοϊό. Εσείς;

Όλοι αγχωνόμαστε και στενοχωριόμαστε με αυτά που ζούμε με τον κορωνοϊό. Εγώ ειδικά όταν είμαι στο υπουργείο αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνω από την προστασία του σπιτιού και αυτό οπωσδήποτε με κάνει να προσέχω περισσότερο για τα μέτρα προφύλαξης. Η Πόπη σηκώνει τα βάρη του νοικοκυριού. Έχει αλλάξει η καθημερινότητα και των δύο. Απλώς, μας μένουν κάποιες ώρες να δούμε και καμιά ταινία στην τηλεόραση, που προηγουμένως δεν βλέπαμε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση που αναμένεται;

Θαυματοποιοί δεν είμαστε. Η ύφεση χτυπάει με βίαιο τρόπο όλη την υφήλιο και ακόμα περισσότερο την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία εξαίρεση, πολύ περισσότερο που είμαστε μία τουριστική χώρα και ο τουρισμός χτυπήθηκε πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Έχουμε δώσει ενισχύσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά κρατάμε δυνάμεις και για μετά, καθώς το φθινόπωρο οι γιατροί λένε ότι ο κορονοϊός θα ξαναχτυπήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε σε όλα τα υπουργεία -και στο δικό μας- μια σειρά από βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα βάλουν πιο γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα, προσελκύοντας επενδύσεις. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είχαμε και τον θάνατο ενός πολύ γνωστού μουσικού από τον κορωνοϊό.

Πηγή: madata.gr