Κουτσούμπας: Απάτη το νέο σχέδιο Μάρσαλ

0
92

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου, υπό τον τίτλο «”Νέο Σχέδιο Μάρσαλ”- Η νέα, πολύ παλιά, “Μεγάλη Ιδέα” του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών», επισημαίνει ότι «η υγεία του λαού, η φροντίδα, η προστασία, η ασφάλεια είναι ασυμβίβαστες με το καπιταλιστικό κέρδος, το αδηφάγο κεφάλαιο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής» υπογραμμίζοντας «ή θα επιβληθούν λύσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού ή ο λαός θα υποφέρει, θα ζει σε άθλιες συνθήκες, θα πληρώνει συνεχώς από το υστέρημά του, για να θησαυρίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί του κεφαλαίου».

Υπενθυμίζει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον κίνδυνο νέας κρίσης και επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμα πιo εκτεθειμένη «εξαιτίας της λεγόμενης «εξωστρέφειάς» της, που «είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας»   Αναφέρεται στην συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, με την ονομασία «νέο Σχέδιο Μάρσαλ», όρο με τον οποίο ταυτίζονται και «οι οπαδοί των σημερινών μηχανισμών στήριξης του ESM (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία), και οι οπαδοί του ευρωομολόγου ή κάτι ενδιάμεσου, από τις υπερχρεωμένες χώρες του νότου», καθώς και όλες «οι αστικές δυνάμεις».

Επισημαίνει ότι αυτή η ταύτιση δείχνει τη μεγάλη τους συμφωνία στην ανάγκη τα αστικά κράτη και οι συμμαχίες τους, όπως η ΕΕ, να παρέμβουν, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, για να στηρίξουν όχι τους εργαζόμενους και τους λαούς, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους» ενισχύοντας ταυτόχρονα και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έναντι των ανταγωνιστών του. «Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, η απάτη της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Η ΕΕ και η Ευρωζώνη είναι από τη φύση τους συμμαχίες ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών και οικονομιών που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, «δείχνουν τα δόντια τους» τόσο ανάμεσά τους όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας.

Προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο» των νέων πακέτων διάσωσης και τα νέα δάνεια και ελλείμματα, με νέα μέτρα που ήδη δοκιμάζονται στον «υγειονομικό» πειραματικό σωλήνα, με αφορμή την πανδημία».

Σημειώνει ότι «αυτό ζούμε αυτήν την περίοδο και στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, χιλιάδες απολύσεις, βλαπτικές εργασιακές μεταβολές, εργαζόμενοι με ευέλικτες σχέσεις που δεν δικαιούνται ούτε καν το πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ, καταστροφή επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων, αγροτών. Και από την άλλη, πακτωλός χρημάτων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και με ελάχιστες διαφορές, κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα στήριξης, προβάλλει και το «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτει ότι «αυτή η -ακόμη μεγαλύτερη- σύγκλιση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο έδαφος και με προπαγανδιστικό κάλυμμα μια ψευδεπίγραφη «εθνική» υπευθυνότητα και ομοψυχία, δεν αποκλείεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Η Μεγάλη Ιδέα

«Η “Μεγάλη Ιδέα”, που προβάλλει το κεφάλαιο και οι απανταχού πολιτικοί του εκπρόσωποι, για ένα “νέο Σχέδιο Μάρσαλ” ανοικοδόμησης της Ευρώπης, δήθεν χωρίς δεσμεύσεις και μνημόνια για τους λαούς, ευεργετικό τόσο για το κεφάλαιο όσο και για τους εργαζόμενους, είναι πέρα για πέρα απατηλή» υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει «αστείους» τους παραλληλισμούς με το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ.

Όπως εξηγεί, τα αμερικανικά κεφάλαια που εισέρρευσαν στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Ευρώπη «δεν ήταν καμία πράξη αλληλεγγύης προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά μόνο μια ζωτικής ανάγκης ενέργεια για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα», ενώ «οι παροχές που έγιναν, με στόχο ταυτόχρονα και την ενσωμάτωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, είχαν τη σφραγίδα της ακτινοβολίας των κοινωνικών κατακτήσεων στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες του σοσιαλισμού, αλλά και της πάλης των λαών της Ευρώπης».

«Σήμερα, δεν υπάρχει δυστυχώς αυτό το αντίπαλο δέος. Οι λαοί, όμως, θα βγουν από αυτήν την κρίση με πιο μεγάλη πείρα» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «είναι στο χέρι τους να οργανώσουν τον αγώνα, τη δική τους συμμαχία. Να απαντήσουν με το σχέδιο και την πολιτική πρόταση που σήμερα προβάλλει στη χώρα μας, από όλα τα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ».

«Η προβολή και διεκδίκηση από σήμερα, και μέσα στις ειδικές συνθήκες των περιορισμών, με μεγαλύτερη ένταση και άλλους τρόπους και μορφές την επόμενη οπωσδήποτε μέρα, είναι βασικός όρος προετοιμασίας της λαϊκής αντεπίθεσης, καλλιέργειας κλίματος ετοιμότητας, συσπείρωσης, πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας με μπροστάρισσα την εργατική τάξη» προσθέτει.

Αναφέρει ότι η προώθηση των μέτρων διεκδίκησης που αφορούν σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης εργαζομένων και λαού «πάει μαζί με την αποκάλυψη των αιτιών, των μεγάλων ευθυνών και την αναγκαιότητα να πέσουν τα βάρη της κρίσης στο κεφάλαιο και όχι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

«Με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων. Με κατάργηση της φοροαπαλλαγής προς τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Με πάταξη της αισχροκέρδειας και του μαυραγοριτισμού. Με την απαίτηση για παραγραφή του κρατικού χρέους που δεν το δημιούργησε ο λαός που το πληρώνει ακριβά και συνεχώς. Με απόσυρση από το πρόγραμμα και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που ως χώρα το πληρώνουμε με 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Με τη συνολική και λυτρωτική για τον λαό μας σύγκρουση και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να φωτίσουμε τη μοναδική διέξοδο, η οποία βρίσκεται στην ανωτερότητα του σοσιαλισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής συμμετοχής και εξουσίας, που οδηγεί στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας» καταλήγει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

www.cnn.gr

Πηγή: madata.gr