Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν. Τι είπε ο Μακρόν για την Ελλάδα

0
52

Η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό είπε ο Μακρόν και τόνισε την ανάγκη  να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Επίσης τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης να έχουν ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο. Στις 5 το απόγευμα το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κορσική.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξη τύπου εκδήλωσε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα με αφορμή την καταστροφή στη Μόρια με ανάρτησή του στο facebook στα ελληνικά.

Στην ατζέντα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης η εντεινόμενη τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Κρίσιμο τετ α τετ στην Κορσική με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών θα επισφραγιστεί η στενή συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η απάντηση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό καθώς και άλλα ζητήματα που πρόκειται να συζητηθούν στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη. Επίσης ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέλεξε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ξένες εφημερίδες να απευθυνθεί στο διεθνές ακροατήριο και να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από το νησί της Μεσογείου θα κάνει εκτενή αναφορά στο προσφυγικό με αφορμή την τραγική κατάσταση στη Μόρια λέγοντας ότι πρόκειται για μία «βραδυφλεγή» βόμβα για ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα θα προσθέσει ότι δεν πρόκειται για ελληνικό ζήτημα και θα επισημάνει ότι χρειάζεται κοινός βηματισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναφορικά με την φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης με την φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, ενώ έκανε αναφορά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παρόντες στη Διάσκεψη της Κορσικής θα είναι, επίσης, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνει το μεσημέρι στην Κορσική και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese. Σ

τη συνέχεια για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τις 17:30 η συμμετοχή του στην ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του κ. Μακρόν. Στις 19:30, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η σημερινή μέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο.

Πηγή: madata.gr