Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

0
13

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στη γείτονα χώρα μετά τους χθεσινούς δυνατούς μετασεισμούς στις ήδη ισοπεδωμένες περιοχές, με αποτελέσμα να καταρρεύσουν και όσα κτίρια είχαν καταπονηθεί αλλά παρέμειναν όρθιά, να σκοτωθούν 6 επιπλέον άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλά για τους νέους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

Ο εφιάλτης του εγκέλαδου επέστρεψε στην Τουρκία, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (20/02) καταγράφηκαν δύο νέες σεισμικές δονήσεις.

Η νέα δόνηση, που υπολογίστηκε ότι ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) και έγινε αισθητός στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Το εστιακό της βάθος εκτιμήθηκε πως ήταν 10 χιλιόμετρα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ενώ έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο»
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος ΟΑΣΠ, τόνισε ότι το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

«Η αραβική πλακά, το νότιο κομμάτι, προωθείτε προς τον βορρά και διεμβολίζει την Τουρκία, τη διαχωρίζει σε δύο μέρη. Η προώθηση αυτής της πλάκας έχει δώσει τους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ και αυτή η προώθηση ενεργοποιεί και τα ρήγματα προς τον νότο, Ισραήλ, Συρία, Λιβανο. Ουσιαστικά έχουμε την δρομολόγηση της ενεργοποίησης προς τα νότια».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα αυτό «δε συνεχίζει προς τον ελλαδικό χώρο, είναι δύο διαφορετικά τόξα. Δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο, επηρεάζει όμως την Κύπρο».

Μέχρι το 2024 σεισμός έως 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν μπορεί να μας φέρει σεισμό. Στην Ελλάδα οι σεισμοί που έγιναν τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμία σχέση με τους σεισμούς της Τουρκίας».

«Όμως η προώθηση της αραβικής πλάκας προς τον βορρά ενδεχομένως να ενεργοποιήσει το βόρειο τμήμα του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας και περνάει από την Κωνσταντινούπολη καταλήγοντας στο Αιγαίο. Αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει το ρήγμα αυτό νότια της Κωνσταντινούπολης, και αυτό δείχνουν μελέτες οι οποίες έγιναν από διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, ότι μέχρι το 2024  θα έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που μπορεί να προσεγγίσει τους 7 βαθμούς».

Όπως λέει ο καθηγητής, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου σεισμού θα είναι τεράστιες για την πόλη των εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ένας νέος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απαραίτητο ότι θα ενοχλήσει την Ελλάδα. Κάθε σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απαραίτητο να έρθει και στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Πηγή: madata.gr