Λινού: Η καραντίνα μόνη της δεν θα μας σώσει – Η πολιτεία να πάρει επιπλέον μέτρα

0
66

Είμαστε σε πόλεμο και όταν είσαι σε πόλεμο δεν ξέρεις πάντα την έκβαση. Απλώς παλεύεις και πολεμάς. Η απόφαση και η ξαφνική ενημέρωση πρέπει να πω ότι και εμένα με ανησύχησε γιατί πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που δεν ήταν γνωστά, ούτε στην επιτροπή νωρίτερα, ήταν το πρώτο σχόλιο της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού σχετικά με την απόφαση για lockdown σε όλη την χώρα από το πρωί του Σαββάτου.

«Δηλαδή όλη αυτή την περίοδο που βλέπαμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν υπήρξε παράλληλα μια μελέτη πληθυσμιακή, που να μας δείχνει ποια είναι η πραγματική κατάσταση, το σύνολο των ασυμπτωματικών και μη κρουσμάτων στη χώρα. Αυτό με ανησυχεί γιατί δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε έτσι με μέτριο επίπεδο πληροφορίας και δεν μπορώ να απαντήσω τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια, σύνεση και αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Αθ. Λινού.

«Ξέρουμε λίγα γενικώς για τον κορωνοϊό, υπάρχουν όμως μελέτες από χώρες που έχουν συνολική κάλυψη με τεστ, που δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά μεταδίδουν και νοσούν μέχρι 10 ετών, αλλά νοσούν κατά το ήμισυ σε ποσοστό από παιδιά που είναι άνω των 10, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος και αν καταφέρουμε να τα αραιώσουμε τα παιδιά θα είναι καλύτερα», κατέληξε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε «η καραντίνα μόνη της δεν πρόκειται να μας σώσει».

«Και οι πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα και η πολιτεία να πάρει επιπλέον μέτρα πέραν της καραντίνας», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια θα πρέπει τα τεστ να είναι δωρέαν και να συνταγογραφούνται για όλους τους πολίτες, να δοθεί άμεσα λύση στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να «σπάσουν» τα τμήματα στα δημοτικά σχολεία τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τέλος, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα σε οίκους ευγηρίας και χώρους εργασίας.

Πηγή: enikos.gr

Πηγή: madata.gr