Λιβανός: Έρευνα και καινοτομία αναγκαία εργαλεία για την αγροτική ανάπτυξη

0
51

Τη θέση του ότι έρευνα και καινοτομία δεν αποτελούν περιττές πολυτέλειες, αλλά αναγκαία εργαλεία για την αγροτική ανάπτυξη και βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή της παραγωγής και των συστημάτων τροφίμων στις σύγχρονες απαιτήσεις, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός εγκαινιάζοντας σήμερα τρία αυτοτελή κτίρια του ΕΛΓΟ , στο αγρόκτημα του φορέα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προάγει με πράξεις την έρευνα και την καινοτομία, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «όσο περισσότερο εξωστρεφής γίνεται η αγροτική παραγωγή, όσο περισσότερα ζητήματα προκύπτουν σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων, την αειφορία, το περιβάλλον, την ανιχνευσιμότητα, την καλή μεταχείριση των ζώων, τόσο η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι κεντρική πολιτική επιλογή του υπουργείου στο οποίο προΐσταται είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη γεωργία.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την «Ελληνική Διατροφή», εντός ξεχωριστού brand μοναδικής αξίας για τα ελληνικά προϊόντα. «Σκοπός μας είναι η ουσιαστική συνεισφορά στην υπεραξία του ελληνικού διατροφικού προϊόντος, καθιστώντας το ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και ποιοτικά διεθνώς, με υπεροχή σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και διάκριση για τις καινοτόμους και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής του», επισήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός εξήρε τον σημαντικό ερευνητικό ρόλο που πραγματοποιείται στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ αλλά και στις λοιπές δράσεις του Οργανισμού, όπως οι έλεγχοι στην αγορά, οι οποίοι όπως τόνισε «έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς».

Επί τάπητος τα προβλήματα των γεωτεχνικών

Πρόσκληση στην ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ (38.000 μέλη), με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του, σε κοινή εκδήλωση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και οι προοπτικές του κλάδου, και οι δυνατότητες συμβολής του στην προσπάθεια να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, που βρέθηκε το πρωί στα γραφεία του φορέα.

«Στην προσπάθεια να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλάι στην ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας προστιθέμενη αξία, οι γεωτεχνικοί έχουν κυρίαρχο ρόλο», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Η ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων στον κ. Λιβανό ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος Γεωργικών Συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερα μέλη του επιμελητηρίου.

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 85η ΔΕΘ, συνόδευαν η γ.γ του υπουργείου Χριστιάννα Καλογήρου, ο γ.γ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και ο γ.γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης.

Από το διοικητικό συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ συμμετείχαν ο πρόεδρός του Σπυρίδων Μάμαλης, ο ‘Α αντιπρόεδρος, Ευθύμιος Σπυρίδης, ο γ.γ Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο οικονομικά υπεύθυνος, Βασίλειος Δελησταμάτης, το μέλος Ρήγας Γιοβαννόπουλος και αντιπροσωπεία της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονία.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr