
Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Όμικρον επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις.
Το λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί.
Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 48 ωρών, για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.
Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές της Λακωνίας, του Λασιθίου και της Λευκάδας, όπου -όπως είπε- παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός αυτό είναι 43.000.
Όπως είπε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών και υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλείων.
Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι και ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.
«Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ήδη προκαλει πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις».
«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε».
Τέλος έκανε σύσταση στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους self test ακόμα και στην περίοδο των γιορτών, καθώς συχνά είναι ασυμπτωματικά.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών. Κεντρικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό των πολιτών που θα έχει κάνει την τρίτη δόση”.
“Δεν έχουμε συζητήσει τίποτα για νέα μέτρα. Είναι επιθυμητό ο καθένας από εμάς να πράξει τα δέοντα”, απάντησε η κα Παπαευαγγέλου σε σχετική ερώτηση.
Σε ερώτηση για τη μελέτη Τσιόδρα, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: “Κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που ελέγχει τα δεδομένα. Το Φθινόπωρο του 2020, έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους γιατρούς. Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…”.
“Ο μέσος χρόνος για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ είναι μία ημέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν και θα μείνουν εκτός ΜΕΘ για 5 – 6 μέρες”, πρόσθεσε.
Δείτε live την ενημέρωση
Πηγή: madata.gr