Live η ενημέρωση Μαγιορκίνη – Χαρδαλιά: Η επιδημία σιγοβράζει – Απαραίτητη η χρήση μάσκας

0
81

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα ενημερώνουν \κάθε Τρίτη και Παρασκευή ζωντανά για τα επιδημιολογικά  και τα επιχειρησιακά θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σήμερα στη θέση του καθηγητή λοιμωξιολογίας δίπλα στον υφ. Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκεται ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος θα αντικαθιστά τον Σ. Τσιόδρα όταν αυτός απουσιάζει

Μαζί τους βρίσκεται για να απαντήσει σε ερωτήσεις και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η ενημέρωση θα γίνεται στις 18.00 δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκαν 168 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στην έξαρση του κορωνοϊού αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

“H δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά και σύμφωνα με επιδημικά μοντέλα σε παραπάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που βλέπαμε στις 9 Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί” δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

“Αυτή όμως η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει. Αυτή η αυξημένη επιδημιολογική δραστηριότητα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας.” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος που μέχρι στιγμής είναι ηπιότερο του αναμενόμενου είναι εφικτή μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τα γεγονότα υπερμετάδοσης” ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης,. Όπως είπε, αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές.

Άλλωστε, τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κορωνοϊού σε ΜΕΘ είναι 31. «Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Είπε ακόμα ότι ο δείκτης R είναι περίπου κάτω από το 1 αλλά αυτό είναι κατά προσέγγιση.

Αναφερόμενος στην περίπτωση που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ με άτομο που επαναμολύνθηκε από Covid-19 είπε πως φαίνεται πως υπάρχει σενάριο επαναμόλυνσης ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν υπάρχει έρευνα πάνω σε αυτό το περισταστικό.

 Ανησυχία για την διασπορά στους νέους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.

Τόνισε πως παρατηρούνται, περιορισμένα, περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας.

«Σε κάθε περίπτωση», ο καθηγητής τόνισε πως «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές».

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».

 Χαρδαλιάς: Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, τονίζοντας όμως “ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή”, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.

Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα ενωμένοι “έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε”.

“Έχουμε επισημάνει ότι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση είναι η σωστή ενημέρωση. Σε κάθε φάση λέμε ποια είναι η κατάσταση και ποια μέτρα λαμβάνουμε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα”, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

“Θέλω για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω πως όλες οι αναγκαίες αποφάσεις μας και η επιβολή μέτρων κρίνονται από όλους. Τα ίδια τα στοιχεία, όμως δεν χρήζουν αμφισβήτησης καθώς λαμβάνονται από νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Δεν γίνεται διάκριση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Πράττουμε τα δέονται σε όποια περιοχή χρειαστεί.

Βλέπουμε χώρες που τα πήγαιναν καλά στην έναρξη της πανδημίας, τώρα βιώνουν το δεύτερο κύμα. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα. Η άνοδος προκύπτει από τη διασπορά του ιού εντός της χώρας. Γι’ αυτό έχουν παρθεί και έκτακτα μέτρα σε διάφορες περιφέρειες”.

Πηγή: madata.gr