Lockdown: Ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων ανά περιοχή – Τι θα γίνει το Πάσχα;

0
38

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση, που του έγινε σήμερα στην ενημέρωση για τον κορονοιό για το αν θα καταφέρουν οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. 

“Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Σίγουρα το σύστημα υγείας είναι σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. “Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα στην επιτροπή” κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, σε σχετική ερώτηση για την επανεκκίνηση της αγοράς, απάντησε  κάνοντας γνωστό ότι αυτό που θα εξεταστεί, είναι το ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Και αυτό, όταν τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες θα το επιτρέψουν. Επιπλέον, τόνισε ότι με την ευρεία χρήση των self test, ίσως καταφέρουμε να μετακινηθούμε “από μία πολιτική περιορισμών σε μία πολιτική εκτενούς προσυμπτωματικού ελέγχου συμπολιτών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες”.

“Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς”

Αφού έκανε μία περιγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατέστησε σαφές ότι “ενώ όλοι νιώθουμε μία ανακούφιση παρατηρώντας μια κάποια σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε το λάθος μήνυμα, ότι τελειώνουμε. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και κυρίως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα σε όλη τη χώρα”.

“οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, που φαίνεται να πλησιάζουμε σε μία καλύτερη φάση καθώς προχωρούν και οι εμβολιασμοί, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της διασποράς, αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων ασθενών, αφού βρισκόμαστε σε μία περίοδο με πολλά ενεργά κρούσματα, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με ταυτόχρονη επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, που είναι πιο μεταδοτική” και υπογράμμισε ότι κατά συνέπεια όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

 “Μία υποομάδα της Επιτροπής μας συζητά εδώ και λίγες εβδομάδες για το πώς θα γίνει εφικτή αυτή η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα, που αποτελούν πάντα το βασικό οδηγό για εμάς, επεξεργαζόμαστε μία αποτύπωση του κινδύνου μετάδοσης για κάθε μία δραστηριότητα ξεχωριστά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την εμπειρία που έχουμε πια αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο”.

 “γίνεται μία προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων, αλλά και περιγραφής των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση” και σημείωσε ότι “σταθερά προηγούνται οι δραστηριότητες που δεν έχουν μεν σοβαρό αντίκτυπο στην επιδημία αλλά ανακουφίζουν τον πληθυσμό, όπως είναι αυτές που μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους, όπου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη”.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι “καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Με την ευρεία χρήση των self test που από την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθούν και σε άλλους εργασιακούς χώρους, ίσως μπορέσουμε να μετακινηθούμε από μία πολιτική περιορισμών σε μία πολιτική εκτενούς προσυμπτωματικού ελέγχου συμπολιτών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες” και κατέληξε λέγοντας ότι “προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα”.

Πηγή: madata.gr