Lockdown: Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την παράταση στην Αττική

0
69

Οι επόμενες μέρες κρίνουν την παράταση στην Αττική, καθώς τότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την παράτασή του.

Αισιόδος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εμφανίστηκε στο LIVE NEWS ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσαθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», τόνισε ο καθηγητής.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».

Παρασκευής: «Πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων»

Για την κατάσταση της πανδημίας και το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μίλησε στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρόλο που οι αριθμοί είναι αυξημένοι στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευή η συζήτηση για άρση μέτρων είναι πρόωρη καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξετάζονται συνεχώς, είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, το τρίτο κύμα του κορονοϊού είναι διαφορετικό από το δεύτερο, καθώς οι αριθμοί που έχει δώσει είναι μικρότεροι και κάπως σταθεροί.

«Το πού θα σταθεροποιηθεί ο κορεσμός στο σύστημα υγείας, το ποσοστό κάλυψης δηλαδή το των ΜΕΘ, αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό, θα μας καθορίσει αν μπορεί να γίνει κάποια άρση των μέτρων», συμπληρώνει.

Οι ειδικοί και τα μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας και «σύντομα, αν όχι στα τέλη αυτού του μήνα μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποια μέτρα».

Εξαδάκτυλος: Φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί 

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, εκτίμησε πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε τρεις ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, «βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ωστόσο πως «εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επίσης εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι ότι φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Καπραβέλος: «Η ζωή μας θα αλλάξει από το Πάσχα»

Υπομονή μέχρι το Πάσχα συνέστησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σε αυτή τη φάση το σύστημα υγείας δέχεται πίεση και έκανε έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά.

«Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης, δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρη. Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα», είπε και πρόσθεσε:

«Να κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε σε έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Έχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια, αλλά με τις μεταλλάξεις. Ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Εκτίμησε τέλος ότι η πανδημία θα σβήσει προς τον Μάρτη – Απρίλιο και σε αυτό συμβάλλουν η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και η φυσική ανοσία που είναι αυξημένη.

Κορονοϊός: Φλέγεται η Αττική με 667 από τα 1.400 κρούσματα – Αυξήθηκαν οι μεταλλάξεις

Πηγή: madata.gr