Lockdown: Πρόστιμα σε αρνητές της μάσκας, επεισόδια και 1.300 παραβάσεις

0
19

Τα κρούσματα αυξάνονται, οι νεκροί ανεβαίνουν, οι διασωληνωμένοι κάνουν τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν, αλλά ορισμένοι δεν λένε να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Από την πρώτη ημέρα του δεύτερου γύρου του lockdown, η ΕΛ.ΑΣ. μοιράζει «βροχή» προστίμων, ενώ την Κυριακή (8/11) υπήρξε ένταση στο κέντρο της Αθήνας, όταν αρνητές της μάσκας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές, «έκοψε» πρόστιμα των 600 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και παραβίασης των μέτρων, ενώ ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα για το περιστατικό, προκειμένου αυτός να αποφασίσει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε διώξεις. 

Παράλληλα, συγκρούσεις και προσαγωγές σημειώθηκαν στην Πάτρα την πρώτη ημέρα του lockdown στη χώρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των ατόμων αυτών, αποκλείοντας την έξοδό τους από στέκι όπου συχνάζουν αναρχικοί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και να γίνουν 9 προσαγωγές. 

Δεκάδες πρόστιμα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Την ίδια ώρα, δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. 

«Βροχή» έπεσαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ

Περισσότερους από 55.000 ελέγχους πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα η Αστυνομία το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του καθολικού lockdown. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., βεβαιώθηκαν συνολικά 1.282 κλήσεις, εκ των οποίων οι 585 αφορούν σε παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και οι 698 σε παραβάσεις που αφορούν στη μη χρήση μάσκας και μη τήρηση φυσικών αποστάσεων. Τα πρόστιμα των 300 ευρώ ήταν 1.036, ενώ 246 ήταν τα πρόστιμα των 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων.

Αναλυτικότερα, για τις παραβάσεις που αφορούν στις μετακινήσεις βεβαιώθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα: 194 στην Αττική, 122 στη Θεσσαλονίκη, 42 στην Κεντρική Μακεδονία, 42 στην Πελοπόννησο, 39 στην Κρήτη, 32 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 29 στη Δυτική Ελλάδα, 22 στη Θεσσαλία, 17 στη Στερεά Ελλάδα, 13 στην Ήπειρο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 11 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στα Ιόνια Νησιά και 5 στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη για το ethnos.gr, βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις και έγιναν δύο συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 1 κατάστημα στο Νότιο Αιγαίο.

Για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων βεβαιώθηκαν 698 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 452 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και 246 πρόστιμα των 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν ως εξής: 201 στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη, 66 στο Βόρειο Αιγαίο, 61 στην Κρήτη, 49 στην Κεντρική Μακεδονία, 48 στη Στερεά Ελλάδα, 38 στη Θεσσαλία, 33 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στη Δυτική Ελλάδα, 27 στην Πελοπόννησο, 24  στην Ήπειρο, 23 στα Ιόνια Νησιά, 10 στο Νότιο Αιγαίο και 7 στη Δυτική Μακεδονία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Πηγή: madata.gr