Lockdown: Σαββατοκύριακο με αλλαγές στα sms – Πώς μετακινούμαστε, ποιες ώρες. Διευκρινίσεις

0
60

Αλλαγές και στο Σαββατοκύριακο όσο αφορά τα sms για τις μετακινήσεις μας αλλά και τις ώρες απαγόρευσης  μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, το απόγευμα της Τετάρτης,από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο αλλάζει η ώρα απαγόρευση κυκλοφορίας, που μέχρι πριν λίγες μέρες ξεκινούσε Σάββατο και Κυριακή στις 6 το απόγευμα,  παρατείνεται από αύριο μία ώρα και θα ισχύει από τις 19:00 έως τις 5:00.

Επίσης από αυτό  το  Σαββατοκύριακο , δεμν επιτρέπεται η βόλτα  με το αυτοκίνητο σε άλλο δήμο από τον τόπο διαμονής . Πλέον δεν επιτρέπεται, ενώ ακόμα και τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα γίνονται διαφορετικά. 

Ωστόσο επειδή υπήρξαν προβληματισμοί σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και έδωσε διευκρινήσεις 

για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση των sms.

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, το σούπερ μάρκετ που είναι μέσα στο δήμο της κατοικίας μας δεν έχουν χιλιομετρικό περιορισμό.

Για την βόλτα κατοικιδίου μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, δήλωσε πως επιτρέπεται, ενώ για τις μετακινήσεις εκτός δήμου για σωματική άσκηση, διευκρίνισε πως αυτές επιτρέπονται με την προϋπόθεση να γίνονται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Για τις μετακινήσεις προς υπηρεσίες, υποστήριξε πως καλό είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξυπηρέτησης μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ωστόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με την τράπεζα ή την όποια υπηρεσία μπορεί να εκδοθεί ένα σχετικό έγγραφο που θα δικαιολογεί την μετακίνηση.

Τέλος για την παροχή βοήθειας, εξήγησε πως είναι απαραίτητο ένα ιατρικό πιστοποιητικό.

Οι αλλαγές στα SMS που ισχύουν τις καθημερινές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα αφορούν κυρίως τους κωδικούς 2 και 6.

Για το SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ).

Για το SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση γίνεται μόνο είτε εντός του δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Άρα κανείς δεν θα μπορεί να στείλει 6, να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Για τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον, που αφορά σε βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Αλλάζει και το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας συνεπώς ανατρέπουν και το ωράριο στα σούπερ μάρκετ τα οποία τα Σαββατοκύριακα έκλειναν στις 17:00 προκειμένου πελάτες και εργαζόμενοι να προλάβουν να επιστρέψουν πριν την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00.

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ θα μεταθέσουν το κλείσιμό τους για μία ώρα αργότερα δηλαδή στις 18:00.

Διευκρινίσεις με ερωτήματα και απαντήσεις

Έχω φιλοξενούμενο στο σπίτι εδώ και 2-3 βδομάδες και θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του που είναι εκτός νομού. Μπορεί; Εάν θέλει κάποιος να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του επιτρέπεται η μετακίνησή του. Κατά τη διάρκεια ελέγχου θα πρέπει να έχει μαζί του ο πολίτης αντίγραφο του Ε1 από το οποίο θα αποδεικνύεται ο μόνιμος τόπος κατοικίας του.

Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για παροχή βοήθειας;

Εκτός νομού δεν επιτρέπεται η μετακίνηση για παροχή βοήθειας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Αρχές στο ethnos.gr οι πολίτες προσκομίζοντας στον έλεγχο χαρτί γιατρού που να αποδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα των συγγενών τους και μια δική τους υπεύθυνη δήλωση είναι εφικτή η μετακίνησή τους.
Πότε μπορείς να μετακινηθείς από νομό σε νομό;

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι: Αφορούν κυρίως την επαρχία και έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Όταν δηλαδή πρέπει κάποιος να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές αυτή η μετακίνηση πρέπει να αποδεικνύεται με κάποια βεβαίωση γιατρού. Μετακινήσεις από νομό σε νομό επιτρέπονται και για λόγους εργασίας το οποίο αποδεικνύεται με βεβαίωση από τη Εργάνη.

Επιτρέπεται επίσης και η μετακίνηση φοιτητών και πολιτών για να παραστούν σε κηδεία.

Μπορεί να επισκεφτεί τις υπηρεσίες του δήμου ο πολίτης για να πάρει έγγραφα;

Ο πολίτης, αν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά, μπορεί να μεταβεί στο δημαρχείο. Αν ο τόπος κατοικίας του βρίσκεται στον όμορο δήμο από κει που είναι η οικογενειακή του μερίδα επιτρέπεται η μετάβασή του.

Ωστόσο, αν μένει μακριά από το δήμο που ανήκει απαγορεύεται η μετακίνησή του και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτοπροσώπως.

Πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν στο αυτοκίνητο για παροχή βοήθειας;

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας αν και δεν αποτυπώνεται στην ΚΥΑ, σύμφωνα με την Αστυνομία, για παροχή βοήθειας δεν μπορούν να επιβαίνουν 2 – 3 άτομα μέσα στο αυτοκίνητο. «Αν βρεθούν τρία άτομα θεωρείται ύποπτο και δεν δικαιολογείται» ανέφεραν οι Αρχές 

Τι ισχύει για την παροχή βοήθειας σε συγγενή τις ώρες απαγόρευσης μετακινήσεων;

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας δεν επιτρέπεται βάσει της ΚΥΑ η μετακίνηση για παροχή βοήθειας. Πηγές της Αστυνομίας διευκρίνιζαν, ωστόσο, οι Αρχές θα δείχνουν ανοχή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι ισχύει για την μετακίνηση από δήμο σε δήμο για λόγους άσκησης;

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6 δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Μπορεί κάποιος να περπατήσει και 10 και 20 και 30 χιλιόμετρα και να βρεθεί από την μία άκρη της Αττικής στην άλλη. Αντίθετα δεν μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μπορείς να μετακινηθείς από δήμο σε δήμο για να επισκεφτείς τον ιδιώτη γιατρό σου;

Μπορεί ο πολίτης να επισκεφτεί τον ιδιώτη γιατρό του που βρίσκεται σε άλλο δήμο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί του ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα βεβαιώνει το ραντεβού που έχει ο πολίτης

Τι ισχύει για τράπεζες;

Σε αυτές τις περιπτώσεις στο sms στο 13033 με κωδικό 3 δεν επιτρέπεται η αλλαγή δήμου από το σπίτι της κατοικίας. Αν ο πολίτης συνεργάζεται με υποκατάστημα τράπεζας που δεν βρίσκεται εντός του δήμου του δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί δια ζώσης παρά μόνο ηλεκτρονικά.
Μπορεί κάποιος να μετακινηθεί σε σούπερ μάρκετ εκτός του δήμου του;

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ οι πολίτες δεν μπορούν να μεταβούν σε σούπερ μάρκετ που είναι εκτός του δήμου τους

Τι ισχύει με τα συνεργεία αυτοκίνητων;

Δεν υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο για να επισκευάσεις το αυτοκίνητό σου. Μπορείς να επισκεφτείς το συνεργείο αυτοκινήτων ακόμη και αν βρίσκεται σε άλλο δήμο.


Πηγή: madata.gr