Lockdown: Τι έδειξε το πρώτο crash test στα καταστήματα – Τα επόμενα βήματα στην αγορά

0
64

Τις αγορές που δεν έκαναν τόσο καιρό για τα Χριστούγεννα σπεύδουν να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές και σήμερα Τρίτη, δεύτερη ημέρα λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων, καθώς είναι τα πρώτα που ανοίγουν εν μέσω lockdown για τον κορονοϊό. Οι πολίτες συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί σε πολλά μαγαζιά ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές, ακόμα και πολλών μέτρων.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων είναι μια ανάσα για τους ίδιους, δεδομένης και της άσχημης ψυχολογίας που επικρατεί εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown. Οι  περισσότεροι αγοράζουν τα απαραίτητα για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, έτσι ώστε οι οικογένειες αλλά και τα μικρά παιδιά να νιώσουν την ατμόσφαιρα των γιορτών των Χριστουγέννων.

Οι ιδιοκτήτες των 110 καταστημάτων που άνοιξαν από χθες βλέπουν την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ωστόσο εξηγούν πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν περισσότερο από το 25-30% του τζίρου που έκαναν κάθε χρόνο.  Για να επισκεφτεί κάποιος τα καταστήματα, θα πρέπει φυσικά να στείλει μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033 αλλά και να τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εντός των μαγαζιών, όπως η διατήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και η απαραίτητη χρήση μάσκας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες, επιτρέπoνται μέχρι τέσσερα ατόμα ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. 

Λοιμωξιολόγοι: Να μην ανοίξει η αγορά, αν δεν πέσουν τα κρούσματα

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων είναι στην πραγματικότητα το πρώτο «crash test» που πραγματοποιεί η αγορά για να εξακριβώσει τι θα επακολουθήσει. Κι αυτά την ώρα που οι περισσότεροι επιστήμονες εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Οι επισημάνσεις του καθηγητή ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» είναι χαρακτηριστικές. «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες», σημείωσε.

Aντίστοιχες ήταν και οι τοποθετήσεις κι άλλων λοιμωξιολόγων χθες. Κατά την άποψη του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει μόνο αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα. «Αν ανοίξει η Ερμού, θα γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ενώ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, σχολίασε πως τα βήματα για το άνοιγμα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου είχε μιλήσει τη Δευτέρα στο OPEN TV και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πιθανό να μην ανοίξει καν η αγορά. 

Γεωργιάδης για άνοιγμα εμπορικών κέντρων: Δεν γίνεται να είναι το μισό εμπόριο ανοιχτό

Tη θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και των Mall εξέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Alpha. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το λιανικό εμπόριο, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στόχος είναι το λιανικό εμπόριο να ανοίξει στις εορτές για να μπορέσουν τα καταστήματα να ισοσκελίσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα πήρε σαφή θέση σχετικά με το άνοιγμα των Mall.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η θέση του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη: «Δεν μπορείς να κρατήσεις το μισό εμπόριο ανοιχτό και το άλλο μισό κλειστό, θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Βέβαια, προσέθεσε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με κανόνες και με προσοχή στα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. «Εδώ είμαστε σε συμπληγάδες πέτρες. Από τη μια έχουμε μια πανδημία που όσο αυξάνεται η κοινωνική κινητικότητα αυξάνουν τα κρούσματα και ενδεχομένως οι θάνατοι και από την άλλη μια οικονομική καταστροφή που λόγο των εορτών είναι μεγάλη. Πρέπει να βρεις μια στάθμιση. Είναι μια δύσκολη άσκηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Aυτή την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, αναμένεται να  γίνουν και οι οριστικές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη των Χριστουγέννων αναφορικά με την άρση μερικών περιοριστικών μέτρων του lockdown κατά της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι ανακοινώσεις θα αφορούν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα SMS, το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

ethnos

Πηγή: madata.gr