Λυκουρέζος: Ο τέως βασιλιάς Κωσταντίνος θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

0
30

Ο γνωστός ποινικολόγος και φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο τέως βασιλιάς δεν πρέπει να ταφεί ως απλός πολίτης.

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εξέφρασε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο δικηγόρος υπήρξε στενός φίλος με τον εκλιπόντα τέως μονάρχη της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην απόφαση να ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως απλός ιδιώτης δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία θα τον κρίνει αλλά ο θάνατος είναι θάνατος και πρέπει να τον τιμούμε».

Όπως είπε ο Λυκουρέζος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «πιστεύω πως θα έπρεπε να τιμηθεί περισσότερο, υπήρξε για 10 χρόνια συνταγματικός βασιλεύς της Ελλάδας και αρχηγός του στρατού και είθισται να αποδίδεται η τιμή του αξιώματος που έχει κάποιος που πεθαίνει». Μάλιστα, όπως τόνισε «το να γινόταν η κηδεία του με τις δέουσες τιμές δεν σημαίνει ότι δικαώνεται η περίοδος της βασιλείας του. Όταν αποφασίζεται να κηδευτεί ως απλός ιδιώτης τότε είναι σα να αξιολογείται αρνητικά η περίοδος που βασίλευσε, όμως αυτό θα αξιολογηθεί ιστορικά και δεν θα πρέπει να υπάρχει τέτοια εμπλοκή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα.

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12.

Πηγή: madata.gr