Μαγιορκίνης: Απαντά για το ιδιωτικό εργαστήριο που συνεργαζόταν και τη σύμβαση με το κράτος

0
61

Απάντηση σε όσους ενέπλεξαν το όνομά του με ιδιωτικό εργαστήριο, στο οποίο ανατέθηκε από το ΕΣΥ να διεξάγει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό για λογαριασμό του δημοσίου, έδωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος της “Εφημερίδας των Συντακτών” απηύθυνε ερώτηση σχετικά με την αποκάλυψη ότι ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έδωσε εντολή σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου φέρεται να ήταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης. “Έτσι εννοείτε τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που έχετε εξαγγείλει;” ρώτησε, μάλιστα…

“Στο εν λόγω εργαστήριο δίναμε και πριν δείγματα για να γίνει μοριακός έλεγχος. Να σας θυμίσω ότι σε ό,τι αφορά την παραγωγική δυνατότητα της χώρας σε διαγνωστικά τεστ, αθροίζουμε τη δυνατότητα που έχει ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός. Επομένως, ξεκινάμε από τα δημόσια νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, περνάμε στα πανεπιστήμια της χώρας και όταν υπάρχει πρόβλημα πάμε σε ιδιωτικά εργαστήρια. Να σας ενημερώσω ότι το κόστος στα ιδιωτικά εργαστήρια είναι ενιαίο για τον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένο ανά δείγμα, πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώναμε στην αρχή της πανδημίας.

Όσα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα συνεργάζονται με το ΕΣΥ, είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, προκειμένου να περιορίζουν το κόστος διεξαγωγής του ελέγχου. Δεν σταμάτησαν να γίνονται τεστ, δωρεάν και για όλους”, απάντησε αρχικά ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι “κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων τόσο δημόσιων όσο και του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλίσουμε τα τεστ αλλά στο χαμηλότερο δυνατό κόστος”.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του: “Ουδέποτε υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος στο συγκεκριμένο εργαστήριο, ήμουν εξωτερικός συνεργάτης. Παραιτήθηκα αμέσως όταν μου προτάθηκε να αναλάβω θέση εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας. Οπότε ούτε γνώση είχα για τις συμβάσεις που αναφέρατε, το έμαθα όταν ήμουν διακοπές. Εσείς με πήρατε τηλέφωνο, η δική σας εφημερίδα, και δήλωσα τα ίδια στοιχεία”.

thetoc

Πηγή: madata.gr