Μαγιορκίνης: Η μάσκα το καλύτερο υποκατάστατο του lockdown

0
74

Θα αντέξουμε. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής κι Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Θέμα 104,6.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να γίνει κάτι δραματικό αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο σε αυτή τη φάση”, ο ίδιος όμως σημείωσε πως “θα χρειαστούμε βέβαια και τη βοήθεια του κόσμου”.

“Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τρύπες όσον αφορά την οργάνωση. Το βασικό θέμα είναι να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα” επισήμανε ο Καθηγητής, παραδεχόμενος πως “ο κόσμος έχει κουραστεί πια”.

“Σε αυτή τη φάση αν κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα μπορούμε να επιπεδοποιήσουμε και αυτή την καμπύλη” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι “θέλει στην ουσία προσήλωση στη χρήση της μάσκας. Αυτό είναι το καλύτερο υποκατάστατο που έχουμε αυτή τη στιγμή για ένα lockdown”

Στην ίδια κατεύθυνση, “το άλλο είναι ότι θα πρέπει να προσέξουμε τα σημεία συγχρωτισμού” παρατήρησε ο Καθηγητής, δηλαδή αυτά που “βλέπουμε, τα κέντρα διασκέδασης, τους διάφορους χώρους , όπου γίνονται εκδηλώσεις”.

Απαντώντας για τη διασπορά του ιού στους ανοιχτούς χώρους, “αυτό γίνεται αν ο υπερμεταδότης είναι ένα άτομο κεντρικό στη συγκεκριμένη εκδήλωση και έρθει σε επαφή με πολλά άτομα ταυτόχρονα” υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, υπολογίζοντας ότι ο υπερμεταδότης μπορεί να μεταδόσει τον ιό ακόμη και στο 30% των ατόμων που παρευρίσκονται στους ανοιχτούς χώρους.

“Σημείο κλειδί είναι αν το άτομο έρθει σε επαφή με πολλά άτομα. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, “θέλουμε 10 ημέρες για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα περίπου” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και προσδιόρισε ότι το Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα. “Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να διαγιγνώσκεται πιο πολύ σε ασυμπτωματικούς και νεότερες ομάδες”, δήλωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς, τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων, “αν η επιδημία είναι χαμηλή, να δούμε πως θα επιστρέψουμε σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα, χωρίς να επιβαρυνθεί το εθνικό σύστημα υγείας” παρατήρησε ο κ. Μαγιορκίνης και κατέληξε “αν ένας άνθρωπος ακολουθήσει το μέτρα, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός”.

Πηγή: madata.gr