Μαργαρίτης Σχοινάς: Από το φθινόπωρο παραγωγή και χρήση μόνο εμβολίων mRNA στην ΕΕ

0
24

Αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προανήγγειλε ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 Συγκεκριμένα, δήλωσε πως από το φθινόπωρο, στη δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της Pfizer/Biontech με τεχνολογία mRNA, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις και θα παράγονται στην Ε.Ε.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ερωτηθείς επιπλέον, για το αν θα χρειαστούν και τρίτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer, όσοι εμβολιάστηκαν πρώτοι, απάντησε πως θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει. 

Για την AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ακόμα και αυτό της νομικής δράσης, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή: madata.gr