Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία – Μάχη των πυροσβεστών για να γλιτώσουν τα σπίτια

0
52

Στη συνέχεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες κοντά στο χωριό Κέντρο στο Φράγμα Πηνειού, ξέσπασε νέα πριν από λίγο στην περιοχή του Κολοκυθά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενισχύονται στην περιοχή, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή του Κολοκυθά

Η φωτιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κινείται από το χωριό Κολοκυθά προς το χωριό Δάφνης κ φαίνεται να πλησιάζει σε κατοικημένη περιοχή.

Πληροφορίες από την πυροσβεστική κάνουν λόγο για μέτωπο που φτάνει τα 15 χλμ.

Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Σύμφωνα,  με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία,  για το χωριό Δάφνη γιατί οι φλόγες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό

Στην περιοχή επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα εναέρια μέσα ενισχύονται με δυνάμεις από την Αθήνα και το Άκτιο. Επικεφαλής στο συντονισμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει τεθεί ο υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, με τον αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο χωριό Δάφνη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Νεότερη Ενημέρωση

Βρισκόμενος στο μέτωπο της πυρκαγιάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζει:

“Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, στο σημείο που βρισκόμαστε, είμαστε δίπλα  στο χωριό Δάφνη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή. Πραγματικά δίνουν όλη τους την ενέργεια και την προσπάθεια με μεγάλη αυταπάρνηση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συνδράμουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι εναέρια μέσα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την Γενική Γραμματεία, γίνεται πραγματικός αγώνας. Νομίζω ότι από μόνη της η εικόνα δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι…”

Επίσης, στο μέτωπο της πυρκαγιάς, βρίσκεται και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης όπου με δήλωσή του αναφέρει ότι:

“Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνη, όπως βλέπετε έχει φτάσει σε απόσταση 100 με 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού, και δεν είναι ένα ή δύο σπίτια, είναι σε όλο το μήκος, όπως είναι ο λόφος ο οποίος είναι δεντρόφυτος από ελιές και πεύκα και δημιουργεί κίνδυνο. Ελπίζω από την αντιπυρική ζώνη που γίνεται και με όλα τα επίγεια μέσα να καταφέρουμε τουλάχιστον να μην καεί κανένα σπίτι. Στο χωριό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι όσο θα πετάνε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την φωτιά και συγχρόνως να έχουμε μία αντιπυρική ζώνη για τα σπίτια του χωριού.

ilialive

Πηγή: madata.gr