Μεϊμαράκης: Θα έρθει μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση

0
175

Την εξωτερική και εσωτερική επικαιρότητα σχολίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Όλοι κοιτάζουν κριτικά την ΕΕ αλλά όλοι περιμένουν κάτι από αυτή. Ο μοναχικός δρόμος δεν είναι ο καλύτερος για την επίλυση των προβλημάτων. Η Ευρώπη έχει διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία, άρα είναι χρονοβόρες. Η υγειονομική κρίση ξάφνιασε την Ευρώπη» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλετών της ΝΔ, αναφερόμενος στις διαδικασίες εντός ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «ευτυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγεινομική κρίση με σοβαρότητα και σύνεση, αντέδρασε πρώτη και έτσι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση».

«Αυτό δίνει πρόσθετη υπεραξία για την διαχείριση κρίσεων και την αξιοπιστία της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η υγεινομική κρίση δεν προέκυψε από λάθη κυβερνήσεων όπως το 2008. «Εδώ οι διαχωριστικές γραμμές μπήκαν με ποιος το έκρινε σοβαρά και το αντιμετώπισε ανάλογα και ποιος ήταν λαϊκιστής» πρόσθεσε.

«Μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κορωνοϊός θα δημιουργήσει μεγάλη «οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Θα ξαναμπούν διαχωριστικές γραμμές για το ποιος ακολουθεί τις καλύτερες πολιτικές».

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη για λήψη «εμπροσθοβαρών μέτρων» κάτι που «πρέπει να καταλάβουν και οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ».

Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης, εξήρε τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στην μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κοροναϊού, καθώς όπως είπε ψηφίστηκαν ομόλογα ανάκαμψης για τις δαπάνες της επιδημίας, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν πρόκειται για ευρω-ομόλογα. Θεσπίστηκε νέο ταμέιο αλλά και «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα δέχεται ομόλογα ανεξαρτήτως διαβάθμισης. Κάτι πρωτοφανές, θετικό και γρήγορο», όπως είπε.

«Εγκρίναμε δάνεια χωρίς μνημόνιο, κι αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ναι θέλουμε χρόνο στη λήψη αποφάσεων, αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία η δημοκρατία» ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, υποστήριξε, πως δεν υπαρχει αντιπαράθεση μεταξύ χωρών βορρά και νότου «αλλά θέμα ποσόστωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών στο ΑΕΠ της ΕΕ».

«Ο βορράς δεν θα αφήσει να καταρρεύσει μια μεγάλη οικονομία όπως η Ιταλία. Δεν είναι θέμα νότου και βορρά αλλά οικονομιών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα επικρατήσουν οι σωστές,ισορροπημένες και σοφές αντιλήψεις εν τέλει» κατέληξε.

Τα Voucher της αστοχίας και το φάουλ Βαρουφάκη

Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για το θέμα των προγραμμάτων τηλεκάρτισης των επιστημόνων, τα οποία η κυβέρνηση απέσυρε μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για την προχειρότητα σε μια σειρά από πλατφόρμες. 

«Είναι ένα κυβερνητικό ζήτημα, που όπως εξηγήθηξε, στην ουσία έληξε. Υπήρξε αστοχία, γιατί έπρεπε να ληφθούν γρήγορα μέτρα. Πλέον αποφασίζουμε γρήγορα με ατελή πληροφόρηση ή και παραπληροφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου, κάτι που δεν υπήρχε στην εποχή μου» είπε. Σχολιάζοντας τέλος την απόφαση Βαρουφάκη να μεταβεί στην Αίγινα, επισήμανε πως «η διαχωριστική γραμμή μπαίνει στο ποιος αντιμετωπίζει σοβαρά τα πράγματα και ποιος όχι. Γι αυτο και βλέπετε τόσο μεγάλη κοινωνική αποδοχή (σ.σ. στα μέτρα της κυβέρνησης). Οι πολιτικοί έχουν και παιδαγωγικό ρόλο. Ήταν μεγάλο φαόυλ αυτό που έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Γιατί δεν ειναι θεμα αντίστασης κατά του κράτους ή της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα υγείας και μάλιστα σοβαρό. Δεν είναι θετικό του δείγμα του κ. Βαρουφάκη», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

www.topontiki.gr

Πηγή: madata.gr