Μενδώνη: Η Ελλάδα χρειάζεται επένδυση στην ποιότητα και ο Πολιτισμός μπορεί να την εξασφαλίσει

0
78

Η Ελλάδα χρειάζεται επένδυση στην ποιότητα και ο Πολιτισμός μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την ποιότητα. Με αυτά τα λόγια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, ολοκληρώθηκε η συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου, με τίτλο ,Τουρισμός και Πολιτισμός
Στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, η  υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή της, αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην ΤΑΠ.

 Η μετεξέλιξη αυτή συνέπεσε με την πανδημία, επομένως δεν έχουμε καθόλου τα πραγματικά αποτελέσματα. Εντούτοις όμως έχουμε πολλά θετικά. Δηλαδή, ένα παράδειγμα: Ο μέσος όρος που αφήνει ένας επισκέπτης σε όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία αγοράζοντας κάποια προϊόντα για σουβενίρ, δώρα κλπ, είναι 6-7 ευρώ. Στη χώρα μας, το 2019, ήταν 10 λεπτά, τη στιγμή που το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και η σύγχρονη δημιουργία που μπορεί να συνδυαστεί με την πολιτιστική κληρονομιά είναι τεράστιο -είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Αναβαθμίζοντας αυτό τον ένα χρόνο τα πωλητήρια με καινούργια προϊόντα -έχουμε βγάλει περίπου 400 κωδικούς παραπάνω από ό,τι υπήρχαν το 2019- φτάσαμε το 2021, ενώ έχουμε 60% μείον σε επισκεψιμότητα, να έχουμε 300% αύξηση στα έσοδα των πωλητηρίων». 

Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι «τα 10 λεπτά τα κάναμε 35», αλλά «στόχος μας είναι μέχρι το 2025 (και λέω το 2025 γιατί έχουμε εντάξει όλη την αναπτυξιακή πολιτική του ΟΔΑΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χρηματοδοτεί με 32 εκατ. ευρώ όλη αυτή την προσπάθεια) να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή τα 6-7 ευρώ».

Στην επισήμανση του κ. Ευθυμίου, μήπως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο και από το «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» να περάσουμε σε ψηφιακές εφαρμογές όπως αυτές που υλοποιούνται στην αρχαία Ολυμπία, η κ. Μενδώνη συμφώνησε με τον συνομιλητή της ότι «προφανώς αλλάζει το μοντέλο. Το είπατε και μόνος σας, αυτό προκύπτει από όλες τις στατιστικές. Ο πολιτιστικός τουρισμός καλύπτει περίπου το 40% στην οικονομία του τουρισμού. Εμείς είμαστε πράγματι πίσω. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πολιτιστικού τομέα ευρύτερα, είτε είναι η διοίκηση των οργανισμών και του ίδιου του ΥΠΠΟ είτε είναι τέτοιου είδους εφαρμογές όπως στην Ολυμπία, προφανώς βοηθάει πάρα πολύ, γι’ αυτό και ήδη γίνονται. Και στα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία έχουμε δημιουργήσει και στο επόμενο ΕΣΠΑ και στο τρέχον και στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ενταμένες όλες αυτές οι εφαρμογές. Δηλαδή, είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία ειδικών ψηφιακών εφαρμογών για συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους ή ψηφιακών εκθέσεων απολύτως διαδραστικών από τα μουσεία μας. Δεν μπορεί να γίνει πλέον διαφορετικά», επεσήμανε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα διεθνή στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου είδους εφαρμογές στο διαδίκτυο όχι μόνο δεν στερούν τα μουσεία ή άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς από τις δια ζώσης επισκέψεις, αλλά, αντίθετα, έλκουν τον κόσμο να απολαύσει βιωματικά τα πολιτιστικά αγαθά.

«Έχει γίνει συνείδηση, και νομίζω ότι την περίοδο της πανδημίας το καταλάβαμε όλοι πολύ καλά, ότι ναι μεν η τεχνολογία βοηθάει, αλλά η βιωματική επίσκεψη σ΄ ένα μουσείο ή το να χαρεί κανείς την παράσταση σε ένα θέατρο, είναι κάτι αναντικατάστατο. Όλα δείχνουν ότι το ψηφιακό υποστηρίζει το βιωματικό και το άμεσο», τόνισε.

   Σχετικά με τη σύγχρονη δημιουργία, η υπουργός επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν στις προτεραιότητές μας, γι’ αυτό δώσαμε την ώθηση που δώσαμε στο να δημιουργηθεί ο φορέας, ο οποίος τώρα θα αρχίσει να έχει απτά αποτελέσματα, το “Acropole Across”, στο παλιό κτίριο του Ακροπόλ, στην Πατησίων, το οποίο έχει αποκατασταθεί πλήρως και θα φιλοξενεί όλες εκείνες τις λειτουργίες που θα υποστηρίξουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ πλούσια σύγχρονη δημιουργία».

Όσον, δε, αφορά τη σύνδεση σύγχρονης δημιουργίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί έμπνευση για τη σύγχρονη δημιουργία. Είναι μέσα στο DNA μας. Μπορεί να ενοχλεί να το ακούμε αλλά έτσι είναι, είναι όμως μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Και δεν μιλώ μόνο για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για τα αρχαία κείμενα, τη γραμματεία, την παράδοση, τη λόγια και τη βυζαντινή έως και την πρόσφατη. Γι’ αυτό, για να ξεπεράσουμε και να δώσουμε μια διέξοδο στην πανδημία, δημιουργήσαμε τον νέο θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”», πρόσθεσε η υπουργός, ενημερώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα βγει η προκήρυξη για τον θεσμό του 2022 που θα αφορά σύγχρονες δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους με αποκλειστική έμπνευση από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το όραμά της ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσαν να εναρμονιστούν συνολικά οι πολιτικές Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Νομίζω ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ της αγοράς, της οικονομίας του Πολιτισμού, της ασημένιας οικονομίας που μπορεί να επενδύσει πολύ η Ελλάδα ώστε να έχει από εκεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, της οικονομίας των εμπειριών και του αγοραίου. ‘Αλλο είναι το αγοραίο και άλλο η αγορά. Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους είναι ότι Πολιτισμός, αγορά και οικονομία είναι πλέον έννοιες απολύτως συμβατές και για τους οικονομολόγους και για τους διαχειριστές του Πολιτισμού, αλλά και για τους επιστήμονες του Πολιτισμού και για τους καλλιτέχνες».

Πηγή: madata.gr