Μερική απασχόληση σε «κατσαρή» βάρδια η νέα τάση

0
83

Πριν ακόμη κατατεθεί το νομοσχέδιο για το 10ωρο και την άκρως ευέλικτη οργάνωση της εργασίας, οι επιχειρήσεις άρχισαν την ανακύκλωση του προσωπικού.
 
Λίφτινγκ στο προσωπικό με προσλήψεις μερικής απασχόλησης έκαναν, λίγο πριν ανοίξουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα καταστήματα. Και επειδή η αγορά… προεξοφλεί τις πολιτικές κινήσεις (νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την «εργασία λάστιχο»), τον προηγούμενο μήνα είχαμε πολλές απολύσεις, προσλήψεις με παρτ τάιμ, «κατσαρές» βάρδιες και.. ευελιξία στην πράξη.

Εν όψει αλλαγών βεβαίως που επικυρώνουν το 10ωρο, τις παράνομες απολύσεις, τις αναστολές συμβάσεων χωρίς τα 534 € και την μερική απασχόληση σε δύο βάρδιες…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι επιχειρήσεις καίτοι προχώρησαν σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων (126.362 άτομα τον περασμένο μήνα), προέβησαν παράλληλα και σε μαζικές (εν σχέσει με πέρυσι) απολύσεις (93.152 τον φετινό Απρίλιο, έναντι 48.552 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι).

Κατά συνέπεια, πριν ακόμη κατατεθεί το νομοσχέδιο για το 10ωρο και την άκρως ευέλικτη οργάνωση της εργασίας, οι επιχειρήσεις άρχισαν την ανακύκλωση του προσωπικού. Ιδού οι νέες τάσεις σε μια αγορά εργασίας που μοιάζει ζούγκλα, ενώ την ίδια στιγμή δεν γεφυρώνεται η προσφορά με την ζήτηση. Οι τεχνικές ειδικότητες απουσιάζουν, οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι για θέσεις «κλειδιά» λείπουν (και γι’ αυτό ευθύνεται τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και η απουσία σοβαρών προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης). Φταίνε, ωστόσο, και οι αμοιβές. Για να διεκδικήσεις έναν εξειδικευμένο υπάλληλο πρέπει να πληρώσεις…

 
Βάρδια πρωί-βράδυ στη μερική απασχόληση…

Ενδεικτική πάντως των νέων «ηθών» που εισάγει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αναφορικά με την πλήρη ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι η «κατσαρή»-διακεκομμένη βάρδια και στην μερική απασχόληση.

Σήμερα προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολούμενου να εργαστεί μέχρι το πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Π.χ. αν έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά, και για τις 5η, 6η, 7η και 8η ώρα θα πάρει προσαύξηση 12%. Το νέο στοιχείο που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. ως τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο….

 
«Έτσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι» επιχαίρει ο υπουργός Εργασίας.
Ιδού οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας μετά το lockdown και εν όψει του νέου ευέλικτου πλαισίου (μη) οργάνωσης της εργασίας:

1.Η μερική απασχόληση και η διαλείπουσα εργασίας (ορισμένες ημέρες την εβδομάδα ή τον μήνα) γενικεύεται. Τον περασμένο Απρίλιο το 42% των προσλήψεων ήταν σε θέσεις μη πλήρους απασχόλησης (σ.σ. από τις 126.326 προσλήψεις, μόλις οι 73.942 ήταν με 8ωρο).

2.Για την επίτευξη αυτού του αριθμού των προσλήψεων, «χρειάστηκε» να γίνουν 93.152 απολύσεις-αποχωρήσεις. Σχεδόν τριπλάσιες(48.552) από πέρυσι τον Απρίλιο.

3.Θέσεις εργασίας δημιουργεί η εστίαση (25.704) και το εμπόριο (14.445)

4.Η απασχόληση έχει… φύλο. Οι σχεδόν 6 στις 10 νέες θέσεις αφορούσαν σε άνδρες.

5.Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Αττική (56.747) που μαζί με την Περιφέρει Κεντρικής Ελλάδας (18.611) έχουν το συντριπτικό ποσοστό στις νέες θέσεις τον περασμένο Απρίλιο. Πάντως, ευκαιρίες απασχόλησης δεν προσφέρονται στην Άρτα όπου σημειώθηκε αρνητικός αριθμός στις ροές απασχόλησης (μείον 36 θέσεις εργασίας)

.ieidiseis.

Πηγή: madata.gr