Μέρκελ: Να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδα και Τουρκία για ΑΟΖ

0
61

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι η μόνη λύση για το ζήτημα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο διάλογος, την στιγμή που η γείτονα χώρα προκαλεί με το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Η ίδια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα της Λευκορωσίας, επισήμανε πως ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και δήλωσε ότι θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Επιπλέον, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απένατι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αφορούσε την κατάσταση που επικρατεί στην Λευκορωσία, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου, είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, πως «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος

ieidiseis

Πηγή: madata.gr