Μια Μεγάλη Παρασκευή τόσο διαφορετική από τις άλλες. Οι διαφορές, οι αντιδράσεις ακόμα και η οργή

0
115

Αυτή η Μεγάλη Παρασκευή δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Ήθη, συνήθειες χρόνων θυσιάζονται στον βωμό της καραντίνας για την προστασία από τον κορονοϊό.

Δείτε αναλυτικά όλα αυτά που άλλαξαν ξαφνικά και βίαια την ζωή όλων μας με στόχο όμως την προστασία μας

Οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για τους πιστούς όμως λειτουργούν και μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά αυτήν την ώρα την Αποκαθήλωση.

Τα δύο νέα περιοριστικά μέτρα

Υπό τον κίνδυνο να εξανεμιστεί σε λίγα 24ωρα μία τιτάνια προσπάθεια διαρκείας άνω του ενός μήνα, η Πολιτική Προστασία υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα κατά την καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση των 18:00, για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του προστίμου των 300 ευρώ και την αφαίρεση των πινακίδων για όσους δεν τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό, και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. Ανακοίνωσε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.
Μπλόκα και έντονη παρουσία της αστυνομίας στους ναούς

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  •     Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  •     Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  •     Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
  •     Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Τι ισχύει για αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, εξαιρούνται όσοι πρέπει να μεταβούν μεταξύ των νησιών. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Σύμης μπορεί να μεταβεί στη Ρόδο για να πάει στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ. Ομως, ο κάτοικος Ρόδου δεν μπορεί να μεταβεί στη Σύμη.  Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου.
Η έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα για τις ημέρες του Πάσχα

Με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, να εμφανίζεται την Μεγάλη Τρίτη αισιόδοξος ως προς την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι νομίζει ότι «είμαστε σε μία πολύ καλή φάση όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα», η αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί εντείνεται. Ωστόσο, πιθανή μαζική παραβίαση των μέτρων το τριήμερο της Ανάστασης μπορεί να ανατρέψει τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χώρα έως σήμερα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Παρασκευή «τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, θα είναι ανοιχτά από τη 1 το μεσημέρι και ως τις 7 το απόγευμα. Μόνο για 6 ώρες». Όπως σημείωσε ανακοινώνοντας το νέο μέτρο της κυβέρνησης, έτσι θα μπορούμε «το πρωί να έχουμε την ευκαιρία από το σπίτι μας να προσευχηθούμε με τη δέουσα κατάνυξη για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας και μετά το βράδυ για την Ακολουθία του Επιταφίου». Όσον αφορά στο Μεγάλο Σάββατο, τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Πού επιτρέπεται το σούβλισμα και πού όχι

Υπενθυμίζεται πως εδώ και μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνει «Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορονοϊό». Αυτό σημαίνει πως το Πάσχα του 2020 δεν θα υπάρξουν ούτε υπαίθριες σούβλες, ούτε συναθροίσεις και ο οβελίας θα ψηθεί στον φούρνο.

Συγκεκριμένα, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.

Οργή μητέρας στην Πάτρα: Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να πάω στον τάφο του γιου μου

Μια μητέρα από την Πάτρα ξεσπά, καθώς τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έχουν επιβάλει συνάμα την απαγόρευση της επίσκεψης στα νεκροταφεία, την ίδια στιγμή που η ίδια έχει χάσει το παιδί της σε τροχαίο σε ηλικία μόλις 17 ετών και δεν μπορεί να πάει στο κοιμητήριο για να ανάψει ένα κερί στη μνήμη του παιδιού της.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Εχω ένα φαναράκι του παιδιού μου και θέλω να το πάω σήμερα. Θα το πάω, θα βρω τρόπο. Πήγα το πρωί ήταν όλα κλειστά. Αν πάτε μια βόλτα στην Πάτρα, θα δείτε στους πεζοδρόμους και στις πλατείες να ανεβοκατεβαίνει κόσμος. Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η Πλατεία είναι γεμάτη, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στα σούπερ μάρκετ είναι τρία τέσσερα άτομα σε απόσταση ενός μέτρου, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στην Βενιζέλου και στο νότιο πάρκο είναι γεμάτα κόσμο το απόγευμα» λέει η μητέρα.

Δεν γίνεται να βάζουμε κανόνες όπως θέλουμε και να μην κατανοούμε ορισμένα πράγματα. Μου απαγορεύουν να πάω στο παιδί μου στο νεκροταφείο, εγώ θα μπω, θα πηδήξω από τα κάγκελα κι ας με γράψει όποιος θέλει. Θα κολλήσουμε κορονοϊό στο νεκροταφείο; Θα έχει κόσμο; Θα σας στείλω φωτογραφίες από τη Βενιζέλου κι από το νότιο πάρκο. Με ενοχλεί ότι υπάρχουν χώροι που μετακινούνται τόσοι άνθρωποι και πήγαν και κλείσαν το νεκροταφείο. Αυτή είναι η λύση…» κατέληξε η κυρία Γλυκερία Λύτρα που έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στο Open TV.

Πηγή: madata.gr