Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Αν θελήσει διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ

0
71

 Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο STAR με φόντο την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Οι κυρώσεις αφορούν από τον τουρισμό και τις τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών – εξαγωγών με την Τουρκία, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα των μέτρων τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Για τα όσα υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές και επισήμανε: “Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση παραβίασης αλλά και στο άρθρο αμυντικής συνδρομής από την ΕΕ σε κράτος μέλος της.

“Είπα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον εθνικό της χώρο και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42. Είναι το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να είμαστε και σε αυτό συνεννοημένοι με τους εταίρους μας. Η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου θα αντιδράσει” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανέφερε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι είναι ανύπαρκτο και η έκταση για την οποία η Τουρκία ζητά τις άδειες για έρευνα είναι κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. “Αρκεί κανείς να κοιτάξει στον χάρτη, όπως είπα στο συμβούλιο μπορεί να κολυμπήσει κάποιος εκεί από την Ελλάδα, δε χρειάζεται καν βάρκα” είπε ο κ. Δένδιας.

Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το Συμβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο για αυτό το ενδεχόμενο (εκδήλωσης ενέργειας τουρκικής παραβατικότητας), “για να μην τρέχουνε την τελευταία στιγμή”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: “Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει και οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι μόνο ελληνικός χώρος είναι ευρωπαϊκός χώρος”.

“Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία. Η ΕΕ, αν το θέλει, είναι παγκόσμια υπερδύναμη. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κράτος μέλος που δε θα θελήσει την υπεράσπιση ενός άλλου κράτους μέλους” τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: madata.gr