Μήνυμα ΗΠΑ: Θα εμποδίσουμε σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας

0
88

Με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, «οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί με κάθε θυσία μία σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι λογικό καθώς οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη Νότια Ευρώπη σε αυτό τον “άτυπο” πόλεμο της δυτικής συμμαχίας με τους Ρώσους. Εάν συμβεί μία σύγκρουση, η νότια συμμαχία δεν θα υπάρχει πια, μιας και θα έχει τιναχθεί στον αέρα».

«Η Τουρκία έχει προδώσει το ΝΑΤΟ με τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με τη Μόσχα. Άρα η Νότια Πτέρυγα είναι “προβληματική” και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να γίνει “μοιραία”. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αμερικανική πλευρά απορρίπτει την ελληνοτουρκική σύρραξη. Ας το δούμε και διαφορετικά. Δεν συμφέρει τα στρατηγικά τους συμφέροντα που ήδη έχουν πληγεί λόγω των κακών επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ» πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μεταφέρει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της αυτό το μήνυμα. Παράλληλα, μεταφέρει το ίδιο μήνυμα και δια μέσω των στρατιωτικών. Μάλιστα, όσο και αν μας κάνει εντύπωση, μέσω αυτών έχει μία καλή συνεργασία με τους Τούρκους στρατηγούς. Γνωρίζω ότι πάντα τίθεται το ερώτημα τι κάνει και εάν τηλεφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Ωστόσο, όπως μας διαβεβαίωσαν, το στρατιωτικό και διπλωματικό κανάλι στο υψηλότερο επίπεδο είναι ορθάνοιχτο και λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Ερντογάν δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση, ενώ πλέον δεν είναι απρόβλεπτος όπως είχαμε συνηθίσει να λέμε. Είναι ανοιχτό βιβλίο» συνέχισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

«Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται με έκδηλη ανησυχία, στις πρωτεύουσες που συμμετέχουν στις προσπάθειες για να τον αποτρέψουν. Και εδώ μπαίνει το θέμα με τις αναρτήσεις της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στο Twitter, όπου ανακοινωνόταν η έναρξη ερευνών στα ανοιχτά του Καστελορίζου. Εν συνεχεία το μήνυμα αυτό “κατέβηκε” και αναρτήθηκε άλλο. Για ένα διάστημα είχε παραμείνει ως τελευταίο μήνυμα και το αρχικό tweet, που μιλούσε για έναρξη ερευνών. Η μόνη εικασία που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι επειδή το αρχικό μήνυμα με τις έρευνες στηριζόταν και από άλλα μηνύματα, οι διπλωμάτες της τουρκικής πρεσβείας βιάστηκαν. Υποψιάζομαι ότι όλα τα μηνύματα (ήταν 18) αποτελούν την υποστηρικτική γραμμή πάνω στην οποία θα στηριχθεί το αφήγημά τους, όταν ξεκινήσουν οι έρευνες» κατέληξε. 

Έθνος

Πηγή: madata.gr