Μήνυμα Μάας στην Άγκυρα: Η Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις

0
69

Η σχέση μας με την Τουρκία επιβαρύνονται με τις καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε σαφείς όσον αφορά στην αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Μια διπλωματική λύση με άμεσες συνομιλίες είναι ο επείγον στόχος και πρέπει να υποστηριχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ως συμβούλιο και ως προεδρία του Συμβουλίου θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε μια τέτοια διαδικασία. Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος που θα μπορέσει να υπάρξει από αυτή την επικίνδυνη κρίση» τόνισε ο κ. Μάας.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στη διπλωματία να ενεργήσει. Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να αποφεύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται και τα θέματα διεθνούς δικαίου θα πρέπει να πάνε στο διεθνές δικαστήριο για επίλυση εκεί.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουν αναλυτικά για το θέμα των σχέσεων Ε.Ε.- Τουρκίας και πως θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις και θα κάνουν προτάσεις για περιοριστικά βήματα εις βάρος της Τουρκίας εάν δεν υπάρξουν εποικοδομητικές λύσεις και πρόοδος. Στις Βρυξέλλες θα επεξεργαστούμε και έναν περαιτέρω κατάλογο όπως κάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα και συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον κατάλογο και στο επόμενο συμβούλιο τον Σεπτέμβριο να τον ολοκληρώσουμε» ανέφερε.

topontiki

Πηγή: madata.gr