Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στον Ερντογάν. Δεν νοούνται ίσες αποστάσεις

0
78

Στο ντελίριο της τουρκικής ηγεσίας στα όρια της παράκρουσης εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού και της εθνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά με ψυχραιμία ισχύος και δεν ανοίγει όπως είπε διάλογο με το παράλογο και το ανιστόρητο.
«Δεν θα κάνω ψυχανάλυση της Τουρκίας. Αν ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και την ομιλία μου στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό της πρόβλημα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν νοούνται ίσες αποστάσεις»
Το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνάντηση με τον Όλαφ Σόλτς.

«Ο Γερμανός Καγκελάριος κατανόησε την έκταση του προβλήματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν νοούνται ίσες αποστάσεις όταν η μια χώρα είναι μέλος της ΕΕ και η άλλη είναι σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας.

Όσο η ελληνική διπλωματία, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, διεθνοποιεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό η Άγκυρα βουτά όλο και βαθύτερα σε ένα βέρτιγκο διεκδικήσεων και προκλήσεων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ένα χάρτη του Αιγαίου σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση όχι μόνο έθεσε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αλλά πλέον εκφράζει και απειλές για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.

Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα F-16, με τον Αμερικανό Γερουσιαστή και επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου να στέλνει σαφές μήνυμα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία, ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων σε ελληνικό εναέριο χώρο και των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων, δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτό. Το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να εγκρίνουμε τις πωλήσεις όπλων με βάση την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Θέλουν και τα… Δωδεκάνησα
Οι επιθετικές δηλώσεις πλέον ξεπερνούν κάθε όριο με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν να απειλεί με δεύτερη μικρασιατική καταστροφή, βάζοντας στο στόχαστρο τα αυτή τη φορά τα δωδεκάνησα και τον κυβερνών κόμμα να δηλώνει ότι θα κάνει απόβαση στα ελληνικά νησιά.

«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αυτή η νοοτροπία διψάει πάλι να καταλήξει στον πάτο της θάλασσας. Το θέμα των 12νησων που είναι φυσική προέκταση της Μικράς Ασίας είναι ανοιχτή πληγή μας. Τα Δωδεκάνησα αδίκως και με κόλπα έχουν υφαρπαχθεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Νομίζω ότι το Σεράγεβο είναι το σωστό μέρος στην Ευρώπη για να επαναλάβουμε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, οπουδήποτε κι αν προέρχεται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία θα βρεθεί στο μενού της επόμενης τακτικής συνόδου κορυφής των 27, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσβλέποντας τον Ιούνιο σε μια ρητή καταδίκη της ΕΕ εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του στον Όλαφ Σολτς, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Με το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο ποιο είναι το δόγμα Ερντογάν.

Η Αθήνα δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα θίξει το θέμα.

Παράλληλα, με επίσημη δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.

«Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως δεν κάνει δεκτή την απειλή της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.

Πηγή: madata.gr