Μητσοτάκης: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ΕΕ υπήρξε σαφής

0
44

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας  και έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Borrell και στην Κομισιόν να υποβάλλει το αργότερο έως το Μάρτιο του 2021 μια ολοκληρωμένη έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην ΕΕ υπήρξε απολύτως σαφής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να αλλάξει την αδιέξοδη πολιτική της – Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα, Κύπρο και δηλώνει παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. «Ελπίζω να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Τουρκία και να διαμορφωθεί το τοπίο για να αρχίσουμε τις διερευνητικές επαφές. Αυτό όμως εξαρτάται από την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να κάτσει να συζητήσει εάν πέσει η ένταση στο πεδίο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κυρώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «Οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες αποφάσεις για την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εντολή στον Borrell να καταγράψει τα “εργαλεία” για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία»

«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα»

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις. ευρώ» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.
«Επετεύχθη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής: την κλιματική αλλαγή.

«Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

    «Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και «τρέχει» από σήμερα.

    «Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δις ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: madata.gr