Μητσοτάκης: Lockdown τριών εβδομάδων, εξ αποστάσεως Γυμνάσια και Λύκεια. Επιστρέφει το SMS. 800 ευρώ επίδομα

0
55

Σε lockdown μπαίνει η χώρα από το Σάββατο στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γενικό lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 2.646 χθες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε lockdown για όλη την Ελλάδα από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για 3 εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο γιατί πήρε τώρα τα μέτρα:

«Γιατί τώρα; Ενώ πριν από μία εβδομάδα είχε αποφασιστεί ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων… η απάντηση είναι πολύ σαφής… τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων… είδαμε 10.000 κρούσματα σε πέντε ημέρες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, μία άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Παραπάνω από 1000 συμπολίτες μας … 150 σε εντατικές. Αυτό το κύμα θέλουμε να ανακόψουμε» είπε και συνέχισε:

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας. Σε 3 εβδομάδες, θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία και θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες και σήμερα η χώρα μας έχει παραπάνω από 37 δις διαθέσιμα και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλω μόνο να σταθώ σε 3 πρόσθετα μέτρα: όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ πέραν του δώρου» είπε και συνέχισε:

«Θα κλείσω πριν δώσω το λόγο στον Σωτήρη, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το δεκαήμερο με υποχρεώνει να πάρω αυτά τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν τα τωρινά μέτρα τότε η πίεση στο ΕΣΥ θα ήταν ανυπόφορη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω.

Πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα.

Θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν αλλά χρειάζεται να δώσουμε αυτή τη μάχη. Ελπίζω το 2021 τα νέα του εμβολίου να είναι ενθαρρυντικά., ώστε να τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε καταλήγοντας.

Κλειστά θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του προς τον ελληνικό λαό.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί.
Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο αφορά τα σχολεία, καθώς αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία, δομές υγείας, διανομή έτοιμου φαγητού. Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη, κατά τις ανακοινώσεις, είναι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Στη συνέχεια και οι δύο θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, είμαι εδώ με τον. Κ Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα» είπε ξεκινώντας ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε».

«Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε μία ομάδα, αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε» πρόσθεσε.

Δέσμη τριών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του, κατά τη διάρκεια της οποίας κοινοποίησε την απόφασή του για την επιβολή καθολικού lockdown.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τρία μέτρα είναι τα εξής

 •     1ο εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου
 •     2ο Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας
 •     3ο Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000)

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων Μητσοτάκη

 •     Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μαζί με τον Σ.Τσιόδρα, για να καταδείξω ότι οδηγός μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.
 •     Γνωρίζω ότι υπάρχει φόβος.
 •     Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα προσπάθεια.
 •     Θα δώσουμε έμφαση σήμερα στα επιστημονικά δεδομένα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω κι εγώ υπόψη μου.
 •     Αυτά τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι αδιαπραγμάτευτα.
 •     Από τις 6.00π.μ. του Σαββάτου και μέχρι 20 Νοεμβρίου θα ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα.
 •     Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι ότι νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά.
 •     κλειστά γυμνάσια και λύκεια
 •     800 ευρώ στους εργαζομένους που θα εργάζονται
 •     Τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θανάτους, νοσηλείες, κατάληψη ΜΕΘ. Αν συνεχίζαμε σε αυτό το ρυθμό, τις επόμενες 10 μέρες θα περιμέναμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 συνανθρώπους μας.
 •     Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας.
 •     Είμαι σίγουρος ότι εφόσον αυτά τα μέτρα, τις επόμενες 3 εβδομάδες, εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε [την αύξηση].
 •     Ξέρω ότι υπάρχει οικονομική ανησυχία. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 37 δισ. διαθέσιμα

Πηγή: madata.gr