Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν ζητήσατε συνολικά πρόταση δυσπιστίας γιατί τρέμετε τις εκλογές

0
34

Στην επίθεση που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για σειρά ζητημάτων απάντησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα όσα καταλόγισαν στην κυβέρνησή του οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του επί της προτάσεως μομφής εις βάρος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του από μια επισήμανση που αφορά, όπως είπε αφορά στους τύπους, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν ακούσατε κανένα, ούτε τον υπουργό Οικονομικών κάτι που συνιστά περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε ως προς τον χρόνο της κατάθεσης της πρότασης μομφής ήταν μια από τις σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν πολιτική συσπείρωση.

«Ηταν μια ευκαιρία να βαδίσουμε μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να μείνετε αδιάφορος και να επιστρέψετε σε αυτό που ξέρετε καλύτερα να διχάζετε και να παραπλανείτε» πρόσθεσε.

Σχολίασε, πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο λάθη μαζί σε μια κίνηση.

«Η πρόταση μομφής κατά του υπ. Οικονομικών γύρισε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Γιατί δεν καταθέσατε συνολικά πρόταση δυσπιστίας» ανέφερε μεταξύ άλλων για να απαντήσει πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τρέμει» να ζητήσει εκλογές.

 Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στη μνήμη των πολιτών όσα έχετε πράξει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο Πρωθυπουργός αιτιολόγησε το ότι ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε σε πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταϊκούρα και όχι συνολικά κατά της κυβέρνηση καθώς τρέμει να πει στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

«Γι’αυτό και δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές. Η κυβέρνηση απολαμβανει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις περσινές εκλογές. Γιατί παρά τα όποια λάθη που εγώ πρώτος αναγνωρίζω δίνει μάχες και τις κερδίζει, προωθεί μεταρρυθμίσεις  ενώ στηρίζει έμπρακτα τους πιο αδύναμους. Γιατί το δικό μου μέλημα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και όχι να διαιρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να οξύνει αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση. 

Μάλιστα, επιχειρώντας να σχολιάσει με καυστικό τρόπο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το εμβόλιο του covid θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αλλά η νόσος του λαϊκισμού είναι ανίατη».

Όσον αφορά τον πτωχευτικό κώδικα υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε τον νόμο Κατσέλη όταν η ΝΔ τον υπερψήφισε.

Δείτε live εικόνα:

Σταϊκούρας κατά Τσίπρα: Επιχειρείτε να κερδοσκοπήσετε με την πρόταση μομφής 

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε έντονο ύφος στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να κερδοσκοπήσει με την πρόταση μομφής λόγω έλλειψης αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλλειψη ευθύνης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Χρήστος Σταϊκούρας και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άστοχη και υποκριτική» που υπαγορεύεται από το έλλειμμα αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών που διαδέχθηκε στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας την αναφορά του, ότι η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστερά το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα. «Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι θα τον καταργήσετε μ’ ένα νόμο και μ’ ένα άρθρο», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Επιχειρείτε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά στις αγωνίες των πολιτών, προκειμένου να καλύψει τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Επιδίδεστε συνεχώς σε κυνήγι μαγισσών», είπε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της πρώτης κατοικίας, γι’αυτό και η πρόταση δυσπιστίας έπρεπε κανονικά να στρέφεται κατά του κ. Τσακαλώτου που τα υπέγραφε όλα.

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τον νόμο μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρόνο κατάθεση της πρότασης μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες. Και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει η πρόταση μομφής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στο Oruc Reis. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε:

«Δεν σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεσης εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός. Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον υπουργό του.

Μπαίνοντας στο θέμα του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι:

«Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι: Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.»

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».

Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds».

«Η μομφή του ΚΙΝΑΛ είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά» προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του» ανέφερε. «Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με Υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος. Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ΝΔ, της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια» τόνισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει την ευθύνη «που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό».

«Χωρίς στρατηγική, την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται» ανέφερε.

«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή» υποστήριξε.

ΚΚΕ: Συνένοχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους.

«Είστε βαθιά γελασμένοι κι εσείς και της ΝΔ αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας θα καταφέρετε να θολώσετε νερά και τις ευθύνες σας για το έγκλημα που κάνετε», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε το έγκλημα και η ΝΔ το ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα που θέλει να το περάσει ως δεύτερη ευκαιρία, ενώ πρόκειται για αίσχος.

«Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ΜΑΤ; Σήμερα η ΝΔ το τερματίζει», είπε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για συμβιβασμό, ενώ σε ότι αφορά στην κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, χαρακτήρισε καιροσκοπική την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ένας χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση δικαιώματος, αφού η απαράδεκτη κυβερνητική θέση για τα 6 ναυτικά μίλια αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι για το Oruc Reis, ενώ η καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

 Βελόπουλος: Θα ψηφίσω υπερ της πρότασης δυσπιστίας

“Η Ελληνική Λύση μπήκε στην Βουλή για να προσφέρει μια άλλη πρόταση” είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της ομιλία του για να συστήσει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να είναι σοβαροί καθώς τους παρακολουθεί ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι θα ψηφίσει υπερ της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ωστόσο άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όφειλε να καταθέσει πρόταση κατά της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα κατά ενός υπουργού.

Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις για τα 12 μίλια και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε “ζητάτε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων αλλά δεν την κάνατε όταν κυβερνούσατε εσείς”.

Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25

Νωρίτερα, αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας συνέργεια κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε του λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του:

«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;’. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες».

«Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες».

«Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν για αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει».

Πηγή: madata.gr