Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου για τις καταγγελίες και μηνύσεις στο χωρό του θεάτρου

0
61

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από δεκαπέντε μέρες σιωπής για το θέμα των καταγγελιών περί ανωνύμου του σκηνοθέτη τόνισε πως ήρθε η ώρα η Πολιτεία να δώσει συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν, αλλά με βεβαιότητα να γίνει το σωστό πλαίσιο για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Παρά τις επώνυμες καταγγελίες και τις μηνύσεις, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα κώφευε, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κωλυσιεργούσε, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτησή της.

«Να δούμε», είπε ο πρωθυπουργός «αυτή τη δύσκολη στιγμή ως ευκαιρία ώστε όποιος σκέφτεται να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής εξουσιαστική βία να το ξέρει ότι το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί δημόσια και να τιμωρηθεί».

Ειδικά για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης είπε ότι είναι η πιο απεχθής εκδοχή του φαινομένου.

Και η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι καμία κατάχρηση εξουσίας και βία δεν είναι ανεκτή και δήλωσε ότι επιτέλους μετά τη Σοφία Μπεκατώρου ακολουθούν και άλλα πρόσωπα- άντρες και γυναίκες – και χρέος μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα. Σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσβλέπω και στη δική σας στήριξη, αλλά και στη δική σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε».

Με αυτή τη διάχυση ευθυνών και τη γενικολογία ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε να σταματήσει η κριτική από την αντιπολίτευση και κατέληξε: « Αλλά τώρα έχει έρθει η  ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ενδεχομένως, να αισθάνονται ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να τους αποδώσουμε. Ας δούμε λοιπόν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, μια ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για όσα έγιναν και για να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα από τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας, εφόσον αυτό κρίνει η δικαιοσύνη ότι πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ότι θα είχε πριν από κάποια χρόνια».

Από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Δεν σας κρύβω κύριε Πρόεδρε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη μου για όσα ακούγονται και συμβαίνουν, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο  μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση  εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται  για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις ,δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά  ,ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση».

Και κατέληξε: «Είναι συμπεριφορές που αποδοκιμάζονται σε κάθε εποχή. Υπάρχουν όμως και ορισμένες που σε προηγούμενες εποχές μπορεί να θεωρούντο συμβατές με τις τότε κοινωνικές αντιλήψεις. Σήμερα όμως τα πράγματα εξελίσσονται και η κοινωνία  έχει ωριμάσει αρκετά και  για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά να ερευνώνται τα ζητήματα. Το κράτος δικαίου να λειτουργεί προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους γιατί ο καθένας μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα από την πλευρά του».

Πηγή: madata.gr