Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

0
87

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  «Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά», έγραψε στο Twitter ο Κύπριος πρόεδρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον  διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναστασιάδης: Η Ένωση να ανταποκριθεί συλλογικά

Συλλογικά πρέπει να απαντά η Ε.Ε. κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Πηγή: madata.gr