Μολδαβία: Τεταμένη η κατάσταση στην Υπερδνειστερία – Ενισχύονται οι περιπολίες στα σύνορα

0
114

Οι Αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας μετά από μια σειρά εκρήξεων που αναφέρθηκαν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας. 

Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η ίδια υπογράμμισε ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κλιμάκωση και δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υπερδνειστερία «περίπλοκη και τεταμένη», εκτιμώντας ότι φιλοπόλεμες ομάδες εντός της αποσχισθείσας περιοχής έχουν την ευθύνη των επιθέσεων. 

 Η Σαντού τόνισε μεταξύ άλλων πως “η Μολδαβία δεν σχεδιάζει να αποκλείσει την Υπερδνειστερία, αλλά υποστηρίζει τον ειρηνικό διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις”. Σημείωσε επίσης πως “η Μολδαβία αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας των κρατικών θεσμών” και “δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Πούτιν”.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις “ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου” εντός του εδάφους της.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για “ηρεμία” και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. “Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς”, τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά όσα γίνονται στην Υπερδνειστερία και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τα γεγονότα».

«Τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Υπερδνειστερία
Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Κλιμάκωση της έντασης μετά τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού
Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Ρωσία: Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στη Μολδαβία
Η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

Πηγή: madata.gr